Reporter RTS-a u poslednjem uporištu džihadista u Siriji

Najmanje 24 osobe poginule su u Siriji, kada je kamion pun radnika naleteo na minu koju je postavila ekstremistička Islamska država koja je proterana sa gotovo čitave teritorije koju je nekada držala u Siriji i Iranu. Reporter RTS-a Miki Stojičić je u Siriji u Baghuzu poslednjem gradu koji još drži Islamska država.

Jugoistok Sirije, ustvari malo mesto Baghus, mala teritorija je još uvek pod kontrolom islamista. Borci islamske države koji su nekako uspeli da prežive Alep skupili su se na malom parčetu zemlje.

Islamista još uvek ima puno i oni su uglavnom raštrkani po manjim selima u pustinji. U samom mestu su velike borbe uz obilnu podršku američke avijacije. U bombardovanjima strada i mnogo civila jer su islamisti sa sobom poveli i svoje porodice.

Nekoliko dana su trajali pregovori da se ženama i deci oslobodi izlaz iz mesta, međutim to ne odgovara islamskim borcima jer civile koriste kao ljudski štit pa tako usporavaju napredovanje slobodne sirijske armije i kurdske borce.

U gradu koji je već duže vreme pod opsadom, u potpunom okruženju nema dovoljno ni hrane ni vode.

Još jedna grupa civila je izašla iz mesta Baghus, poslednjeg uporišta islamske države. kažu da ima negde još hiljadu civila a koliko ima vojnika islamske države, to se tačno ne zna.

Ajša je iz Alepa i na pitanje da li joj je žao što se pridružila borcima Islamske države kaže da nema za čim da žali.

"Ja sam iz Rusije i moj muž je iz Rusije. Nas je poslao da izađemo iz mesta, a on je ostao da se bori. On nema gde da pobegne", rekla je Ajša.

Neki civili, brojne familije islamista i ne žele da izađu iz mesta. Borci islamske države još uvek imaju podršku i velike simpatije lokalnog stanovništva barem u iračko-sirijskoj pustinji. Dobili su ultimatum do kada mogu da izađu i da sa sobom povedu žene i decu. Posle tog roka, kreću finalne borbe za oslobođenje Bahusa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво