Hitno povlačenje kolumbijskih diplomata iz Venecuele, humanitarna pomoć vraćena sa granice

Pet osoba je poginulo, a oko 300 povređeno u sukobima na granici sa Brazilom, dok na kolumbijskoj granici gori i drugi kamion humanitarne pomoći.

Na granici Venecuele i Kolumbije – suzavac i dimne bombe, u sukobima Nacionalne garde i građana, koji su pokušali da pređu u Kolumbiju. Povređeno je gotovo 300 ljudi, a izgorela su dva kamiona američke humanitarne pomoći koja je prikupljena na zahtev samoproglašenog venecuelskog predsednika Huana Gvaida. Nekoliko kamiona sa hranom i lekovima vraćeno je u Kolumbiju.

U pograničnom kolumbijskom gradu Kukuti je oko 600 tona hrane, lekova i druge pomoći. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro brani da pomoć uđe u zemlju, tvrdeći da je zatrovana i da je izgovor za pokušaj američke vojne intervencije.

Više od 60 vojnika napustilo je položaje na granici, a Gvaido je pozvao vojsku da propusti humanitarnu pomoć i pređe na stranu naroda.

"Grupa policajaca, potpomognuta naoružanim ljudima, blokirala je pomoć. Potrebna nam je podrška kolumbijske vlade, da bi najveći deo pomoći stigao do ljudi u Venecueli", navodi Gvaido.

Predsednik Maduro najavio je dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije. Bogota hitno povlači diplomate iz Venecuele.

"Nemam više strpljenja. Ne možemo više da podnesemo da teritorija Kolumbije služi za napade na Venecuelu. Zbog toga sam odlučio da prekinem sve političke i diplomatske odnose sa fašističkom vladom Kolumbije", navodi Maduro.

Bogota hitno povlači diplomate iz Venecuele

Nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro prekinuo veze sa Kolumbijom i najavio proterivanje kolumbijskog diplomatskog osoblja, Bogota saopštava da će diplomate napustiti Venecuelu što pre. Opozicionar Huan Gvaido poziva svet da oslobodi Venecuelu.

Ministar spoljnih poslova Karlos Holmes Truhiljo rekao je, na granici sa Venecuelom, da će iz bezbednosnih razloga kolumbijske diplomate krenuti u Kolumbiju "što pre bude bilo moguće".

Truhiljo je, takođe, upozorio Madurovu administraciju da će biti odgovorna za svaki eventualni čin agresije u narednim satima ili danima protiv kolumbijskih diplomata koji su trenutno u Venecueli, prenosi Tas.

Maduro je odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Kolumbijom doneo nakon što je ta zemlja pomogla nastojanja opozicije da dopreme humanitarnu pomoć u Venecuelu.

Kolumbijskim diplomatama dao je rok od 24 časova da napuste Venecuelu.

U međuvremenu, pogranični sukobi zbog zabrane da humanitarna pomoć uđe u Venecuelu ne jenjavaju.

Rojters prenosi da su na mostu Simon Bolivar, koji povezuje dve zemlje, zapaljena dva kamiona, nakon što je konvoj koji je nosio pomoć naišao na venecuelanske vojnike koji su ih vratili.

Pošto je situacija kulminirala, dva kamiona sa hranom i lekovima vraćena su u Kolumbiju – kada su vojnici lojalni Nikolasu Maduru na njih ispalili suzavac.

Prema navodima kolumbijskog ministarstva spoljnih poslova, u sukobima je povređeno 285 osoba.

Kolumbijske vlasti zatvorile su na dva dana granične prelaze sa Venecuelom kako bi ustanovili kolika je šteta naneta infrastrukturi, prenosi Tas.

Kolumbija podržava venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida, koji se proglasio za privremenog predsednika i taži ostavku aktuelnog predsednika Nikolasa Madura.

Gvaido je predložio međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi Madura oterali sa vlasti i, kako je naveo na Tviteru, kako bi se "osigurala sloboda zemlje", prenosi Rojters.

AP navodi da je Gvaidov poziv usledio nakon turbulentnog dana tokom kojeg je ispaljivan suzavac na demonstrante.

Agencija podseća da je Gvaido u više navrata pozivao i vojsku da mu se pridruži u borbi protiv Madurovog "diktatorstva".

Prema tvrdnji kolumbijskih vlasti, više od 60 venecuelanskih vojnika odazvalo se tom pozivu i dezertiralo sa položaja. Međutim, uglavnom  je reč o niže rangiranim pripadnicima vojske, dok su komandanti i dalje lojalne pristalice Madurove socijalističke vlasti.

Rusija, Kina i Turska podržavaju Madura i oštro se protive američkom uplitanju, ne priznajući Gvaida za predsednika. A on se u ponedeljak sastaje sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи