RTS u Vatikanu, ispovesti žrtava pedofila

Na samitu u Vatikanu, koji su mnogi označili kao revolucionarni, pred posebnom komisijom svedoče žrtve seksualnog svešteničkog zlostavljanja. Istovremeno, u Rimu je održan marš protiv zlostavljača i biskupa koji su ih prikrivali. Sutra se očekuje obraćanje pape i saopštavanje zaključaka.

Ester Hetfild je imala 15 godina kada je, tvrdi, lokalni sveštenik Majkl Nosita, počeo da je siluje. Česte posete sveštenika kući njenih roditelja bi potrajale do kasno i oni bi, ne znajući šta se događa, predložili da on prespava u sobi na spratu, gde je bilo petoro njihove dece.

"To se događalo u mom domu, u njegovoj crkvenoj rezidenciji, na imanju verske škole, svuda po Los Anđelesu", svedoči Ester Hetfild.

Dve godine kasnije, uprkos pretnji da će njenu porodicu izbaciti iz katoličke zajednice, Ester je prijavila Nositu roditeljima, a oni biskupu. Njegov odgovor je glasio:

"Ovo se nikada nije desilo u istoriji crkve. Nešto mora da nije u redu sa vašom ćerkom", seća se Ester biskupovih reči.

Kasnije se još devet, tada devojčica, ohrabrilo da priča o nedelima istog sveštenika.

"Organizovano prikrivanje unutar crkve"

Zataškavanje i pomeranje po parohijama sveštenika pedofila je obrazac koji katolička crkva često primenjuje, kaže Tim Lenon, i sam žrtva seksualnog zlostavljanja.

"Bilo je silovanja do tog nivoa da je postalo opasno po život – mislio sam da ću umreti. Mislim da njega nije bilo briga da li ću preživeti ili umreti", priča Lenon.

Imao je samo 12 godina. Silovan je kontinuirano nekoliko meseci. "Jedini razlog zašto je prestalo zlostavljanje je taj što ga je uhvatio roditelj drugog deteta koje je zlostavljao", ističe Lenon.

Jezivo je kaže, što on i taj dečak nisu bili prve žrtve istog sveštenika. Ispostaviće se kasnije – ni poslednje. Krivac za to je, kaže, organizovano prikrivanje unutar crkve.

"Bio je isto tako uhvaćen tri puta pre nego što je došao u moju parohiju, tako da je moje zlostavljanje moglo da bude sprečeno da ga je biskup prijavio vlastima kada bi to uradio, umesto što ga je pomerao po parohiji", smatra Lenon.

Još desetoro ljudi je prijavilo istog čoveka. Ester i Tim, kao i hiljade drugih registrovanih žrtava, očekuju od zakonodavaca širom sveta najstrože kažnjavanje napasnika, naročito u državama u kojima Crkva ima veliki uticaj.

Od pape Franje u najmanju ruku očekuju edikt kojim bi silovatelji i oni koji su ih štitili bili momentalno izbačeni iz crkve koju su Ester i Tim davno napustili.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво