Mitraljezi u Baguzu, bitka za "pad" poslednje enklave ID

Sirijske demokratske snage koje podržavaju SAD započele su sporadične sukobe sa pripadnicima Islamske države u selu Baguz, njihovom poslednjem deliću teritorije na istoku Sirije. Evakuacija civila uspešno obavljena.

Uz zvuke mitraljeza, najmanje 20 malih kamiona u kojima su bili muškarci, žene i deca, napustilo je Baguz.

AP prenosi da se, dok su kamioni napuštali ovo selo u blizini iračke granice, u daljini čula pucnjava iz mitraljeza, a da su konvoj pratila naoružana pik-ap vozila Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Letelica koalicije koja se bori protiv ID, na čijem čelu su kurdske jedinice i koja ima podršku SAD, nadletala je područje tokom evakuacije.

Za poslednjih nekoliko nedelja skoro 20.000 ljudi napustilo je Baguz humanitarnim koridorom, a poslednja evakuacija izvedena je nekoliko časova nakon vazdušnih napada na položaje ID – sa ciljem da islamisti oslobode preostale civile kojima već nedelju dana nisu dozvoljavali izlazak. 

Portparol SDF Mustafa Bali rekao je ranije da je evakuacija civila neophodan korak pre konačnog napada na džihadiste.

"Ako uspemo da evakuišemo sve, odmah ćemo doneti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju", kazao je Bali.

Padom ove enklave bila bi okončana teritorijalna vlast ID u vidu samoproglašenog "kalifata" koji se u jednom trenutku prostirao na trećini površine i Sirije i Iraka, navodi AP.

AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obaveštajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci Islamske države koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak, gde destabilizuju krhku bezbednost u toj zemlji.

Kako se navodi, na stotine islamista u poslednjih šest meseci prešlo je neobezbeđenu pustinjsku granicu i pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na severu Iraka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво