Mitraljezi u Baguzu, bitka za "pad" poslednje enklave ID

Sirijske demokratske snage koje podržavaju SAD započele su sporadične sukobe sa pripadnicima Islamske države u selu Baguz, njihovom poslednjem deliću teritorije na istoku Sirije. Evakuacija civila uspešno obavljena.

Uz zvuke mitraljeza, najmanje 20 malih kamiona u kojima su bili muškarci, žene i deca, napustilo je Baguz.

AP prenosi da se, dok su kamioni napuštali ovo selo u blizini iračke granice, u daljini čula pucnjava iz mitraljeza, a da su konvoj pratila naoružana pik-ap vozila Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Letelica koalicije koja se bori protiv ID, na čijem čelu su kurdske jedinice i koja ima podršku SAD, nadletala je područje tokom evakuacije.

Za poslednjih nekoliko nedelja skoro 20.000 ljudi napustilo je Baguz humanitarnim koridorom, a poslednja evakuacija izvedena je nekoliko časova nakon vazdušnih napada na položaje ID – sa ciljem da islamisti oslobode preostale civile kojima već nedelju dana nisu dozvoljavali izlazak. 

Portparol SDF Mustafa Bali rekao je ranije da je evakuacija civila neophodan korak pre konačnog napada na džihadiste.

"Ako uspemo da evakuišemo sve, odmah ćemo doneti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju", kazao je Bali.

Padom ove enklave bila bi okončana teritorijalna vlast ID u vidu samoproglašenog "kalifata" koji se u jednom trenutku prostirao na trećini površine i Sirije i Iraka, navodi AP.

AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obaveštajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci Islamske države koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak, gde destabilizuju krhku bezbednost u toj zemlji.

Kako se navodi, na stotine islamista u poslednjih šest meseci prešlo je neobezbeđenu pustinjsku granicu i pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na severu Iraka.

broj komentara 0 pošalji komentar