Žrtve zlostavljanja sa papom

U Vatikanu se održava istorijski skup posvećen borbi protiv svešteničkog zlostavljanja dece. Papa Franja poručuje da je potrebno više od puke osude zločina i da vernici očekuju konkretna dela kao odgovor na skandale u katoličkoj crkvi. Četvorodnevnoj konferenciji prisustvuju čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

Detalji o seksualnom zlostavljanju maloletnika već decenijama potresaju katoličku crkvu, koja se našla na meti zbog prikrivanja zločina. Pažnja javnosti usmerena je na papu Franju, koji predvodi milijardu i dvesta miliona vernika.

Crkva mora da posluša vapaj dece koja traže pravdu, poručuje poglavar Svete stolice. Poziva biskupe i sveštenstvo da transformišu zlo u šansu za razumevanje i pročišćenje.  

"Odgovornost crkve je da raspravlja o ovoj temi na iskren i dubok način. Moramo da se suočimo sa zlom koje pogađa našu crkvu i čovečanstvo. Gledaju nas vernici, božji ljudi, i očekuju od nas ne samo puku osudu zločina, već konkretna dela", kaže papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve.

Na konferenciju su pozvane i žrtve zlostavljanja, posebno iz država u kojima su njihovi slučajevi ignorisani.

"Susret s papom bio je za mene vrlo prijatno iznenađenje. Bilo je mnogo emocija, mada to ne rešava problem zbog kojeg smo ovde, a to je borba za nultu toleranciju prema pedofiliji u crkvi. Imao sam 13 godina kada me je zlostavljao katolički sveštenik. Tu traumu ću nositi u sebi do kraja života", kaže Marek Lisinski, žrtva zlostavljanja.

"Nije dovoljno da se uklone dva ili tri biskupa. Papa mora da uradi mnogo više, da bi vratio poverenje u crkvu. Situacija je katastrofalna", kaže Fransoa Devo iz Udruženja žrtava zlostavljanja.

Konferencija je organizovana kao odgovor na novi talas skandala u Sjedinjenim Državama, Čileu, Australiji i Nemačkoj.

Vatikan je nedavno trajno razrešio iz svešteničkog reda američkog kardinala Teodora Mek Karika, optuženog da je pre 50 godina zlostavljao tinejdžera. Očekuje se da će na skupu biti usvojen i protokol, sa uputstvima za dalje delovanje crkve u slučajevima zlostavljanja dece i odraslih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво