Ruska ambasada u Londonu traži otvorenu istragu o trovanjima

Ruska ambasada u Londonu uputila je diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, u kojoj traži da se sprovede otvorena istraga u vezi sa prošlogodišnjim incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju, gde su četiri osobe, među kojima i bivši dvostruki agent Sergej Skripalj, otrovane nervnim agensom novičokom, rekao je novinarima portparol ambasade.

"U dokumentu se skreće pažnja britanske strane na intervju "Gardijana" iz 16. februara sa roditeljima britanske državljanke Daun Stardžes, koja je preminula u julu prošle godine nakon što je izložena nervnom agensu. U intervjuu, oni optužuju aktuelnu vladu za vršenje netransparentne istrage u tom slučaju", rekao je portparol dodajući da je diplomatska nota poslata u ponedeljak.

Prema njegovim rečima, u noti je naglašeno da se istraga o incidentu u Solsberiju, u kojem su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, sprovodi pod istim "netransparentnim scenarijom", odnosno da, kako je rekao, britanska strana za sada nije dala nikakav zvaničan izveštaj o istražnim merama koje su preduzete u okviru Skripaljevog slučaja.

"Ruska strana, kao i roditelji Stardžes, poziva zvaničan London da prekine da krije činjenice i učini tok istrage javnim", poručio je portparol ambasade, a preneo TAS.

On je dodao da će ruska ambasada nastaviti da traži od britanske vlade da pruži potpune zvanične informacije o incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju i obezbedi konsularni pristup ruskim državljanima, pogotovu što, kako je naveo, mediji izveštavaju da se zdravlje Sergeja Skripalja pogoršalo.

Majka bivšeg dvostrukog agenta Sergaja Skripalja, koji se izgubio iz očiju javnosti posle incidenta u Solsberiju, zatražila je od ruske policije da Skripalja i njegovu kćerku Juliju proglasi nestalim osobama, rekla je ranije danas Skripaljeva nećaka Viktorija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво