Osnivač Huaveja: SAD nas neće uništiti

Osnivač kineske kompanije "Huavej" Žen Džengfej kaže da ne postoje nikakve šanse da je Sjedinjene Države unište.

"Čak i ako ubede više zemalja da nas privremeno ne koriste, uvek možemo malo da umanjimo stvari (proizvodnju)", rekao je osnivač "Huaveja" u ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si.

Međutim, on je priznao da potencijalni gubitak narudžbina može imati značajan uticaj na kompaniju.

Prošle nedelje je američki državni sekretar, tokom turneje po istočnoj i centralnoj Evropi, pokušavao da skrene pažnju na politički uticaj koji Kina sprovodi kroz ovog tehnološkog giganta. 

Australija, Novi Zeland, Sjedinjene Države već su zabranile ili ograničile mogućnost da "Huavej" doprema opremu za buduću 5G mrežu. Kanada, u međuvremenu, takođe razmatra da li je "Huavej" ozbiljna bezbednosna pretnja.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Džengfej je rekao da svet ne može da napusti "Huavej" jer je napredniji.

"I ako se svetla pomere ka Zapadu, Istok će nastaviti da sija. I ako Sever ode u tamu, Jug je i dalje tu. Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta", poručio je osnivač "Huaveja".

"Huavej neće dozvoliti špijuniranje" 

Inače, američki sud je nedavno podigao krivičnu optužnicu protiv "Huaveja" i Meng Vanžu, uključujući pranje novca, bankovne prevare i krađu poslovnih tajni. Kineski tehnološki gigant poriče bilo kakvu zloupotrebu poslovanja.

Džengfej hapšenje svoje ćerke Meng Vandžou, finansijske direktorke kompanije "Huavej", opisuje kao politički motivisano.

"SAD vole da sankcionišu druge. Kad god postoji problem, oni koriste takve metode borbe. Mi se ovome (hapšenju) protivimo. Ali kad smo već krenuli ovim putem, pustićemo sudove da to reše", istakao je Džengfej.

On se, takođe, osvrnuo i na pitanje koje su zapadne sile potegle – mogućnost da kineska država kroz uređaje "Huaveja" špijunira korisnike i druge zemlje.

"Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju", istakao je Džengfej. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 11:48)
Паметњаковић [neregistrovani]

Лицемерје

Американци шпијунирају преко својих производа: Windows, Mac OS X, iPhone, iPad, iPod. И то раде дуги низ година.

(utorak, 19. feb 2019, 09:11)
Dile [neregistrovani]

Huavej

Kupujemo samo Huavej !

(utorak, 19. feb 2019, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

rat u toku rat protiv coveka

Od kad je uvedena kao eksperimentalna u delovima SAD zloglasna 5G mreza stvorila je samo zdravstvene problem. najocitiji primer je rasplinjavanje crvenih krvnih zrnaca u krvi sto se primecuje ukoliko se epruveta s krvlju izlozi 5G talasima. Huavej ko obicna kineska firma neka dokazuje svoju nevinost ali 5G mreza je nesto sto nikom ne treba jer su frekvencije radio tala of 5 do 24 Gigaherca za zivot na zemlji pogubni ne samo ya coveka nego i za zivi svet a rezultati posledica ovah vec postojecih 3G i 4G radio talasa ya mobilne telephone bice dosupni tek za 30 godina. nije se igrati! 5G je smrt.

(utorak, 19. feb 2019, 08:24)
Miroslav M. [neregistrovani]

Mogućnosti

sad-a da ugroze kineske tehnologije su nepostojeće. Bolju reklamu ni Huawei ne bi mogao smisliti.

(utorak, 19. feb 2019, 08:13)
anonymous Lala [neregistrovani]

E da,

Tvrd je to orah , treba paziti na zube .