Varnice između Izraela i Poljske

Poljska je odustala od planiranog samita Višegradske četvorke u Izraelu. Varšavu je razbesnela izjava šefa izraelske diplomatije da je puno Poljaka sarađivalo s nacistima u Drugom svetskom ratu i da dele odgovornost za holokaust.

Poljska je tu izjavu nazvala rasističkom i neprihvatljivom. Premijeri ostale tri članice Višegradske grupe – Mađarske, Češke i Slovačke ipak odlaze u Izrael, ali će umesto samita imati bilateralne sastanke.

Diplomatski odnosi Poljske i Izraela naglo su pogoršani prošle nedelje, kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao da Poljaci snose odgovornost za holokaust. Ulje na vatru dolila je izjava novog ministra spoljnih poslova Izraela, zbog čega je samit centralnoevropskih vođa s izraelskim premijerom u Jerusalimu naglo otkazan.

"U diplomatiji se uvek trudite da ne uvredite ljude, ali niko ne može da promeni istorijske činjenice. Poljaci su sarađivali s nacistima. Naš bivši premijer Jicak Šamir, čijeg su oca ubili Poljaci, govorio je da su oni posisali antisemitizam s majčinim mlekom", reka oje Izrael Kac, vršilac dužnosti šefa diplomatije Izraela.

Poljski zvaničnici tu izjavu nazvali su sramotnom, dok su jevrejske verske vođe u Poljskoj uvređene. U saopštenju navode da se optuživanjem svih Poljaka za antisemitizam negira počast koju su hiljade Poljaka dobile u Memorijalnom centru holokausta "Jad Vašem" u Izraelu, zbog pomaganja Jevrejima u toku Drugog svetskog rata.

"Izjava izraelskog ministra apsolutno je neprihvatljiva, ne samo diplomatski, već generalno u javnoj sferi. Poljaci su kao nacija najviše bili pogođeni u Drugom svetskom ratu, uz Jevreje i Rome. U Poljskoj, koju su okupirali Nemci, uvedena je neoboriva smrtna kazna, što je bio izuzetak u Evropi", rekao je Mateuš Moravjecki, premijer Poljske.

Poljski premijer poručuje i da je Poljska definitivno ispunila sve obaveze kada je reč o odšteti Jevrejima za blago koje su oteli nacisti, odbacivši zahtev Vašingtona da se nastavi s rešavanjem tog bolnog pitanja preostalog iz Drugoga svetskog rata.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво