Varnice između Izraela i Poljske

Poljska je odustala od planiranog samita Višegradske četvorke u Izraelu. Varšavu je razbesnela izjava šefa izraelske diplomatije da je puno Poljaka sarađivalo s nacistima u Drugom svetskom ratu i da dele odgovornost za holokaust.

Poljska je tu izjavu nazvala rasističkom i neprihvatljivom. Premijeri ostale tri članice Višegradske grupe – Mađarske, Češke i Slovačke ipak odlaze u Izrael, ali će umesto samita imati bilateralne sastanke.

Diplomatski odnosi Poljske i Izraela naglo su pogoršani prošle nedelje, kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao da Poljaci snose odgovornost za holokaust. Ulje na vatru dolila je izjava novog ministra spoljnih poslova Izraela, zbog čega je samit centralnoevropskih vođa s izraelskim premijerom u Jerusalimu naglo otkazan.

"U diplomatiji se uvek trudite da ne uvredite ljude, ali niko ne može da promeni istorijske činjenice. Poljaci su sarađivali s nacistima. Naš bivši premijer Jicak Šamir, čijeg su oca ubili Poljaci, govorio je da su oni posisali antisemitizam s majčinim mlekom", reka oje Izrael Kac, vršilac dužnosti šefa diplomatije Izraela.

Poljski zvaničnici tu izjavu nazvali su sramotnom, dok su jevrejske verske vođe u Poljskoj uvređene. U saopštenju navode da se optuživanjem svih Poljaka za antisemitizam negira počast koju su hiljade Poljaka dobile u Memorijalnom centru holokausta "Jad Vašem" u Izraelu, zbog pomaganja Jevrejima u toku Drugog svetskog rata.

"Izjava izraelskog ministra apsolutno je neprihvatljiva, ne samo diplomatski, već generalno u javnoj sferi. Poljaci su kao nacija najviše bili pogođeni u Drugom svetskom ratu, uz Jevreje i Rome. U Poljskoj, koju su okupirali Nemci, uvedena je neoboriva smrtna kazna, što je bio izuzetak u Evropi", rekao je Mateuš Moravjecki, premijer Poljske.

Poljski premijer poručuje i da je Poljska definitivno ispunila sve obaveze kada je reč o odšteti Jevrejima za blago koje su oteli nacisti, odbacivši zahtev Vašingtona da se nastavi s rešavanjem tog bolnog pitanja preostalog iz Drugoga svetskog rata.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 09:44)
Иван Ш. [neregistrovani]

Питање холокауста

је нешто у чему Израел ретко греши. Тако ћу му и овога пута поверовати.

(utorak, 19. feb 2019, 09:31)
anonymous [neregistrovani]

Suocavanje mjerilo zrelosti i umnog napretka

Problem je sto je jedan dio stanovnistva tj Poljaka itekako saradjivao sa Nacistima.A Poljaci ili bolje receno trenutna vlast hoce novim zakonom da zabrani bilo kakvo spominjanje ili upletnost Poljaka u holokaust.Nazalost bilo je i Srba koji su izdali svoje sugradjane Jevreje.Ali niti Nedicava vlast niti bilo ko drugi ne smije biti rehabilitovan.Pravdanje u vezi sa tim nije posteno.Kao sto u Rusiji sada zele da se Hitler-Staljin-pakt presvedoci "da Rusi nisu imali drugi izbor" ili balticke zemlje, Ukrajina i Poljska sto pravdaju koloboraciji sa Nacistima da bi opravdali svoju ulogu zbog sovjetske cizme i time silno stradanje Rusa.Tim narodima nije bilo lako niti pod Sovjetima niti pod Ruskom Imperijom, kao ni jednom narodu pod tudjom cizmom, ali to ne opravdava izdaju neistomisljenika i pripadnika jevrejskog naroda.Samo narod koji se sa svojom prosloscu suocava moze da napreduje i da bude kultoroloski ispred onih narodakoji sve zlocine i svu tamnu istoriju svog naroda opravdava.

(utorak, 19. feb 2019, 08:25)
anonymous Lala [neregistrovani]

E , sad

Istina boli nekog manje nekog više , ali nemaju svi sposobnost da je prebole kako bi ozdravili .

(utorak, 19. feb 2019, 03:49)
anonymous [neregistrovani]

Па сад

"Пољаци су највише били погођени као нација, након Јевреја и Рома". Изгледа да ни премијер Пољске није баш обавјештен, па нека мање држи предавања Израелцима.

(utorak, 19. feb 2019, 03:13)
anonymous [neregistrovani]

Да се разумемо..

.. само једна жртва је велика а камоли хиљаде убијених али да рашчланимо пољске жртве за тренутак.
Пољска је имала 5,6 милиона жртава (18% популације) а од тога 3 милиона пољских Јевреја. Произилази да је 2,6 милиона Пољака погинило за време рата што је око 7-8% популације.
Погледајмо сада Србе, умерена процена је да је 1,2 милиона Срба погинуло као резултат 2. Св Рата на територији Краљевине Југославије, Срба је у краљевини било мање од 6 милиона, лако је израчунати да је око 20% Срба нестало у рату.

Да не беше 27. Марта не би ни једна српска глава отишла, ништа нам добро није донео 27. Март, моје скромно мишљење.

(ponedeljak, 18. feb 2019, 23:31)
anonymous [neregistrovani]

Jevreji najbolje znaju svoju istoriju

Ariel Livne,nas brat i sugradjanin u Republici Srpskoj,je isto tako na jednoj komemoraciji prosle godine optuzio Poljake za Holokaust i ambasador Poljske u BiH je napustio svecanu sjednicu i zalupio vratima.A,juce sam procitao u ruskim novinama da je sa Nijemcima za vrijeme WWII u na teritoriji SSSR-a bilo 600 000 Poljaka i to najvise u SS jedinicama.E,sada neka svak prosudi imaju li Jevreji pravo tretirati Poljake na ovaj nacin.Ja mislim da su Jevreji u pravu.Ako znamo da je Vatikanh na celu sa Papom Pie XII za vrijeme WWII podrzavao naciste onda ne cudi situacija u Poljskoj koji su medju najlojalnijim narodima Svetoj Stolici.

(ponedeljak, 18. feb 2019, 23:26)
anonymous [neregistrovani]

Ни мени ..

.. није јасно што је састанак у Израелу?

Друго, Израелци нису рекли ништа ново, свима је познато да су Пољаци као и западни Украјинци узели учешћа у геноциду на Јеврејима. Што се тиче пољских жртава, па већина жртава су пољски Јевреји.

(ponedeljak, 18. feb 2019, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

samoživost

Nemci su jedino u Evropi u Poljskoj imali neoborivu smrtnu kaznu.A gde su imali 100 za jednog?Najviše strdalih je bilo Poljaka...A gde su Rusi?

(ponedeljak, 18. feb 2019, 20:47)
anonymous [neregistrovani]

Mozda mi je promaklo, ali...

… zbog cega se sastanak Visegradske cetvorke odrzava u Izraelu ?