Tramp će upotrebiti veto ako Kongres glasa protiv zida

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da prvi put upotrebi veto, ako Kongres bude protiv njegove objave vanrednog stanja duž granice sa Meksikom, izjavio je visoki Trampov savetnik Stiven Miler za televiziju "Foks".

"On će zaštiti svoju objavu vanrednog stanja", rekao je Stiven Miler na pitanje da li će Tramp upotrebiti veto ako Kongres ne podrži njegovu odluku, prenosi AP.

Tramp je vanredno stanje na granici sa Meksikom objavio u petak sa željom da izbegne Kongres u finansiranju zida prema Meksiku, čemu se protive demokrate i odbijaju da u budžet bude uključeno i 5,7 milijardi dolara koliko je potrebno za njegovo podizanje.

Proglašenje vanrednog stanja mu dozvoljava da iskoristi federalna sredstva, ali se suočava sa pravnim i politički izazovima.

Demokrate u Kongresu planiraju da podnesu predlog rezolucije kojom se odbacuje objava vanrednog stanja. I nekoliko republikanaca nagovestilo je da bi mogli da glasaju za taj predlog, ali, kako ocenjuje AP, pitanje je da li će biti dovoljno glasova da bi se poništio predsednikov veto.

broj komentara 0 pošalji komentar