Makron osudio antisemitske napade na Finkelkrota

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je antisemitske uvrede koje je na račun poznatog francuskog filozofa Alena Finkelkrota uputila grupa demonstranata na protestu "žutih prsluka" u Parizu.

Uvrede koje su filozofu dobacivane iz kolone demonstranata uključivale su reči kao što su "Cionista", "Idi u Tel Aviv" i "Mi smo Francuska".

Makron je rekao da antisemitske uvrede predstavljaju "apsolutnu negaciju onoga što jesmo i što nas čini velikom nacijom".

"To nećemo tolerisati", napisao je Makron na Tviteru.

Finkelkrot u međuvremenu dobio policijsku zaštitu, prenosi Politiko.

Sam Finkelkrot je izjavio da je prilikom protesta osetio "apsolutnu mržnju" i da je osetio olakšanje kada je policija intervenisala.

Bernar-Anri Levi, takođe poznati francuski filozof, osudio je antisemitski napad na Finkelkrota.

"U Francuskoj 2019 - mali nacisti napali su francuskog pisca", napisao je on i izrazio očekivanje da će ta šokantna scena srušiti i poslednje ostatke nedodirljivosti koju su "žuti prsluci" uživali u medijima.

Nasilje je obeležilo većinu protesta "žutih prsluka", koji su započeli zbog poskupljenja benzina, da bi se razvili u masovni pokret protiv predsednika Emanuela Makrona.

Taj pokret, koji je sve više podeljen, ima sada problem da održi zamah, kao i podršku javnosti koja je u početku bila jaka.

AP konstatuje da je u Francuskoj sve više onih koji se glasno pitaju koliko dugo će trajati protesti "žutih prsluka", koji odvlače resurse snaga bezbednosti i slabe privredu zemlje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. feb 2019, 07:19)
anonymous [neregistrovani]

žuti prsluci

Pa trajaće dok ne smene režim ! To vi najbolje znate