Merkelova u klin, Pens u ploču

Nemačka kancelarka Angela Merkel čvrsto je u Minhenu branila odluku evropskih zemalja da podrže nuklearni sporazum sa Iranom, dok je američki potpredsednik Majk Pens optužio Evropu da ponovo podriva SAD. Merkelova i Pens zastupali oprečne stavove o izgradnji gasovoda "Severni tok 2".

Majk Pens je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji insistirao na tome da se Evropljani povuku iz nuklearnog sporazuma, nazvavši Iran "vodećim državnim sponzorom terorizma u svetu".

"Došlo je vreme da naši evropski partneri prestanu da ugrožavanju američke sankcije protiv ovog ubilačkog revolucionarnog režima. Došlo je vreme da naši evropski partneri stanu uz nas i iranski narod, naše saveznike i prijatelje u regionu. Došlo je vreme da se naši evropski partneri povuku iz Iranskog nuklearnog sporazuma", smatra Pens.

Pens je to rekao nakon što je Merkelova istakla da deli zabrinutost zbog, kako je navela, mnogobrojnih pokušaja Irana da poveća svoju moć u regionu.

"Vidim program balističkih raketa, vidim Iran u Jemenu i iznad svega vidim Iran u Siriji. Jedino pitanje koje stoji između nas u ovom problemu je, da li pomažemo našem zajedničkom cilju, našem zajedničkom cilju obuzdavanja štete ili teškog razvoja Irana, povlačeći se iz jednog od preostalih sporazuma?", upitala je Merkelova.

Takođe, pitala je da li je dobro za SAD da brzo povuku vojnike iz Sirije "ili to nije takođe jačanje mogućnosti za Iran i Rusiju da tamo vrše pritisak?".

Govoreći o Sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa, Merkelova je ocenila da je objava SAD da će se povući iz tog sporazuma iz 1987. godine bila "neizbežna" zbog, kako tvrdi, ruskog kršenja tog sporazuma.

"Razoružanje je nešto što se tiče svih nas, i nama bi naravno bilo drago da se takvi pregovori ne vode samo između SAD i Rusije, već i sa Kinom", rekla je Merkelova.

Različito o "Severnom toku 2"

S druge strane, Pens je ponovio da se SAD protive nemačko-ruskom projektu gasovoda "Severni tok 2", zbog kojeg je Vašington zabrinut da će učiniti Evropu previše zavisnom od ruskog gasa.

Pens je, u ime SAD, pohvalio sve evropske partnere koji su zauzeli čvrst stav protiv "Severnog toka 2" i pozvao i druge da to učine.

Merkelova je branila gasovod, koji će ići ispod Baltičkog mora, odbacivši zabrinutost Amerike kao neosnovanu i uveravajući Ukrajinu da neće biti "odsečena od ruskog goriva".

AP navodi da je govor Merkelove "srdačno primljen", dok je Pensov nagrađen "ljubaznim aplauzom".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво