Opkoljeni džihadisti u poslednjem uporištu ID, koriste civile kao "živi štit"

Bitka za preuzimanje poslednjeg dela teritorije od Islamske države u Siriji zasutavljena je jer je na tom mestu zarobljeno mnogo civila.

Prošle nedelje, kurdske snage koje imaju podršku Amerike, pokrenule su napad na grad Baghuz na sirijskoj strani granice sa Irakom.

U petak je Američki predsednik Donald Tramp izjavio da će poraz Islamske države biti objavljen u narednih 24 sata. Međutim, kurdski borci kažu da će se borbe verovatno produžiti u narednih nekoliko dana jer civili i dalje beže.

Džija Firat, predvodnik bitke za Baghuz kaže da su borci Islamske države zarobljeni u malom prostoru u gradu.

"Hiljade civila je još uvek zarobljeno tamo kao ljudski štitovi", rekao je Firat i dodao da će u nastupajućim danima, za veoma kratko vreme, proširiti vest o vojnom porazu Daeša (Islamske države).

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Adnan Arfin rekao je za AFP da su oni iznenađeni jer je i dalje mnogo zarobljenih civila. Zbog toga SDF mora da uspori sa akcijom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji izveštava da je 440 boraca ID opkoljeno u prethodnih nekoliko dana, međutim u SDF veruju da ih ima još nekoliko stotina u Baghuzu.

Opservatorija takođe navodi da su u toku napori da se pronađu džihadisti koji se kriju u tunelima iskopanim oko grada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво