Merkelova apeluje da se Kina pridruži razoružavanju 

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je u Minhenu na Kinu da se pridruži međunarodnim pregovorima o razoružanju. Kritikujući američku trgovinsku politiku, rekla je da je "šokirana" izjavama američkih zvaničnika da su nemački automobili pretnja nacionalnoj sigurnosti SAD.

SAD su se ranije ovog meseca povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987. Američka administracija smatra da INF može da naruši napore da se odgovori na postavljanje kineskih raketa srednjeg dometa, navodi Rojters.

Merkelova je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavila da je povlačenje SAD neizbežno zbog toga što Rusija narušava INF.

Krah INF-a, prema rečima nemačke kancelarke, stavio je Evropu u poziciju da traži dalje razoružavanje kako bi zaštitila sopstvene interese.

Merkelova je u svom govoru takođe upozorila da se multilateralni svetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, očito kritikujući izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

"Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami", rekla je nemačka kancelarka na konferenciji u Minhenu.

Retko je u istoriji bilo toliko puno neslaganja između SAD i Nemačke. Trenutno se spore oko Irana, odbrambenog budžeta i gasovoda Severni tok koji bi trebalo da dovozi ruski gas u Nemačku, preneo je Indeks.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD pod predsednikom Donaldom Trampom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariski klimatski i Iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015. godine.

"Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno", poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trampovu politiku "Amerika na prvom mestu". 

Kritikujući američku trgovinsku politiku, rekla je da je "šokirana" izjavama američkih zvaničnika da su nemački automobili pretnja nacionalnoj sigurnosti SAD.

"Jesu li nemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD pretnja? Šokirani smo", rekla je Angela Merkel pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trampovu kćerku Ivanku.

Odbacila je kritike da će "Severni tok" učiniti Nemačku ovisnom o ruskom gasu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi prodavati evropskim saveznicima.

"Ruski gas uvozili smo u vreme hladnog rata, a SAD svoj gas proizvode poslednjih nekoliko godina. Je li taj gas isplativ", upitala je Merkelova. 

Njen govor slušali su brojni državnici, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se odvojeno, na marginama skupa, sastao s nemačkom kancelarkom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво