Trideset godina od povlačenja SSSR-a iz Avganistana

Pojedini ruski političari trideset godina nakon povlačenja Sovjetskog Saveza iz Avganistana, pozivaju na ponovnu procenu sukoba, koji su kritičari dugo opisivali kao "krvavu avanturu SSSR-a" u inostranstvu, poput američkog rata u Vijetnamu.

Proces povlačenja vojnika Moskva je okončala 15. februara 1989. godine, nakon devet godina rata, u kojem je stradalo 14.000 sovjetskih državljana, a iste godine sovjetski poslanici izglasali su rezoluciju kojom su zvanično osudili intervenciju, podseća Rojters.

Trideset godina kasnije, u vreme kada Rusija učestvuje u sukobu u Siriji, a SAD rade na povlačenju svojih vojnika iz te zemlje, Avganistan je ponovo u fokusu dok ruski poslanici preispituju sovjetsku rezoluciju.

Kako navodi britanska agencija, dva ruska poslanika izradila su nacrt zakona u ime grupa veterana kako bi poništili sovjetsku rezoluciju, navodeći da ona u osnovi nije uspela da "korespondira sa principima istorijske pravde".

Prošlog meseca predlog zakona dobio je preliminarnu podršku parlamentarne komisije za odbranu, ali je danas naišao na "žestoku osudu" bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, koji ga je u izjavi za agenciju RIA nazvao "neprihvatljivim i neodgovornim".

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je najvažnije sećati se svih heroja, koji su ispunili međunarodnu dužnost i uradili ono što su morali da urade.

"Najvažnije je ne zaboraviti ove heroje, i niko zaista ne zaboravlja ove heroje", poručio je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle godine naredio je zvaničnicima da izrade poseban program obeležavanja godišnjice, iako on lično nije prisustvovao komemoracijama povodom okončanja rata.

Putin, koji je raspad SSSR-a 1991. godine nazvao najvećom geopolitičkom katastrofom, obeležio je godišnjicu nagradivši vojnog obaveštajnog veterana, koji je služio u Avganistanu, titulom "heroja Rusije".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво