Tramp proglasio vanredno stanje, zid deli Ameriku

Predsednik SAD Donald Tramp je proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio finasiranje jednog od ključnih predizbornih obećanja – izgradnju zida ka Meksiku. Ovim aktom, američki predsednik je, bar teoretski, obezbedio osam milijardi dolara potrebnih za izgradnju zida ka Meksiku. Demokrate poručuju da će Tramp uništiti Ustav.

Portparolka za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je na Tviteru fotografiju Trampa kako potpisuje deklaraciju u trenucima neposredno pre njegove konferencije za novinare, preneo je AP.

Tramp tvrdi da postoji užasna zloupotreba žena koje se krijumčare preko američko-meksičke granice i naveo da će zid biti potreban za borbu protiv narko-kartela kao deo "virtuelne invazije" iz Meksika.

"Potpisaću vanredno stanje. Mnogi drugi su ga u više navrata potpisivali od 1977. godine. Predsednik ima pravo na to. Međutim tada niko ništa nije govorio o tome, sve ih je bilo baš briga. Ali ovoga puta je drugačije, zato što se radi o meni", rekao je Tramp. 

Predsednik je odbio da kaže na osnovu kojih podataka je zaključio da je situacija na granici sa Meksikom toliko kritična. 

Tramp nije rekao odakle planira da obezbedi novac, ali agencija Rojters je, pozivajući se na visokog zvaničnika Bele kuće, javio da je administracija identifikovala oko osam milijardi dolara u vladinim fondovima koje bi Tramp mogao uzeti za izgradnju pograničnog zida između SAD i Meksika.

Prvobitno, Tramp je tvrdio da će kompletiranje zida ka Meksiku, čiju je izgradnju počeo još mlađi Džordž Buš, koštati 5,7 milijardi dolara, kao i da će račun platiti Meksiku, ali je taj plan u međuvremenu propao.

Suštinski, novih osam milijardi dolara će biti preusmereno iz fondova za vojnu izgradnju, odnosno 3,6 milijardi, te ukupno 3,1 milijarda iz dva projekta ministarstva odbrane i finansija.

Mlađi Buš je izgradio oko 700 milja različitih barijera na 1.100 milja dugoj granici ka Meksiku, a Trampov plan je da taj projekat produži za još 234 milja.

Izgradnja zida prema Meksiku jedan je od najkontroverznijih projekata republikanaca poslednjih decenija, pošto su liberalnije nastrojeni Amerikanci optužili, prvo mlađeg Buša a zatim i Trampa, da pokušava da se ogradi od siromaštva Južne i centralne Amerike.

Demokrate besne

Vođe demokrata u američkom Kongresu najavljuju da će koristiti "svaki pravni lek koji je dostupan" kako bi se suprotstavili vanrednom stanju koje je proglasio predsednik Donald Tramp.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i lider demokrata u američkom Senatu Čak Šumer izjavili su "da će preduzeti akciju u Kongresu, sudovima i u javnosti", prenosi AP.

Oni kažu da je Trampova odluka da proglasi vanredno stanje nezakonita i da će on "uništiti Ustav" uzurpiranjem ingerencija Kongresa radi kontrole budžetske potrošnje.

Demokrate mogu da podnesu tužbe i glasovima u Kongresu da blokiraju Trampove transfere novca, a predsednik bi mogao da stavi veto na njihove odluke.

Predsednik popodne putuje na produženi vikend u Floridu a od utorka ga očekuje velika preavosudna bitka kako bi ostvario svoj cilj. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара