Soros upozorava: EU će se raspasti kao Sovjetski Savez

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje, završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soros, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Džordž Soros je rekao da Evropa "mesečari" prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno, prenosi Si-En-Bi-Si.

Dodaje da je EU trenutno u "revolucionarnom trenutku", a da je krajnji ishod "krajnje neizvestan".

Najgore od svega je, kaže Soros, činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni ove situacije.

Sorosa trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao – nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Kada je u pitanju izbor za Evropski parlament, Soros kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU – očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

"Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana", rekao je Soros.

Nemačka, Britanija, Italija 

Što se tiče Nemačke, Soros je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Situaciju zbog Bregzita Soros vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija. On dodaje da britanska javnost polako shvata "teške posledice" koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je, prema njegovom mišljenju, napravila "fatalnu grešku" kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu. Borba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. godine, dodaje Soros.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

"U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka", upozorava Soros.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Re:Будућност

Bolje je stravičan kraj nego strava bez kraja.

(sreda, 13. feb 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Dalekovidost

Ovo su još pre desetak godina iznosili pojedini "jeretički" analitičari. A upravo je tako kako su opisali.
Znači još pet-šest godina i završiće se period jedne marionetske diktature i jednoumlja.

(sreda, 13. feb 2019, 12:18) - milan [neregistrovani]

Raspad Europe

Sovjetski Savez se nije raspao nego je bio raspušten.Raspala
se je Jugoslavija ali su očekivanja i posledice iste.Iz raspuštenog Sovjetskog Saveza i raspale Jugoslavije nastale
su državice, kojima su Rusija i Srbija 1945 godine priključile vrlo
velike dele zapadnih država koje sada vide priliku da sve to sebi
povrate, što će se i dogoditi.Ako bude išlo, onda će uzeti još
malo više teritorija od onog, koga su 1945 izgubile.Kao kamatu.

"...žalostan je ovaj svet. Obučenog oblači a golog svlači...!"Calderon de la Berca.

(sreda, 13. feb 2019, 11:20) - Sojuz [neregistrovani]

Ako ti tako kazes...

Onda i treba da se raspadne i to sto pre!!!!

(sreda, 13. feb 2019, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

Будућност

Не дај Боже. Ако се то деси, ето нама нове кризе, далеко веће него 2008, а са њом врло вероватно и неки нови велики рат у Европи, који ми вероватно нећемо преживети.

(sreda, 13. feb 2019, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

nejasnoće

I bolje da se raspadne taj sistem, koji je skroz pogrešan, unija kao unija je ok, ali najbolje da svaka drzava ima svog predsednika koji ce ici na sastanke a ne da postoje neki komesari za ovo i ono sto sve košta. Drugo takva unija previše pravi ustupke americi koja ucenjuje Rusiju i onemućava sada i turski tok pod parolom ne stvara se energetska sigurnost evrope nego nasuprot zavisnost od Rusije. Pa čekajte a američkim gasom se ne čini zavisnost.

(utorak, 12. feb 2019, 22:44) - Marko [neregistrovani]

I neka

Možda je to i najbolje ako će da se raspada. Ionako su onih u Brisela, koji nisu ni birani od naroda, postali isti kao što su bili komunisti u SSSR-u.

(utorak, 12. feb 2019, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

Rezonovanje

Kada se Soros,Bler,Klintonovi i jos neki zale na ovakav nacin, onda to treba tumaciti kao pozitivnu pojavu u drustvu. Postoje dobre sanse da covecanstvo napravi napredak.
Mislim da im najvise smeta sto polako ali sigurno gube kontrolu i sto svet u skorijoj buducnosti nece vise biti monopolaran.

(utorak, 12. feb 2019, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

@Demokratski

Демократски је контролисати границе своје земље и не примати сваког коме се ћефне да уђе у твоју кућу а да не пита јел може да уђе, демократски је и не дозволити таквом “госту” да уђе у твоју кућу.

(utorak, 12. feb 2019, 21:07) - Helleri [neregistrovani]

Jeste da

Toliko glava nije svesno a ti im reci Soroše. Ja predlažem Soroša za predsednika EU. Igraju se igrica ti moćnici. Ne znaju šta će sa lovom pa onda upale svoje televizore, uhvate se za telefone i igraju se igrica, smišljaju strategiju kako će da razore neki narod, neku državu ili više njih.