"El Čapo" kriv po svim tačkama optužnice

Porota suda u Bruklinu proglasila je Hoakina Guzmana, poznatog i po nadimku "El Čapo", krivim po svim tačkama optužnice koja uključuje upravljanje mafijaškom organizacijom, upotrebu oružja, te nekoliko tačaka vezanih za šverc i distribuciju kokaina, heroina i marihuane.

Odluka porote usledila je posle suđenja koje je trajalo ukupno 11 sedmica i tokom kojeg je saslušano više od 50 svedoka, uključujući i 14 Guzmanovih bivših saradnika i jednog svedoka odbrane.

Tokom procesa hronološki je prikazan Guzmanov uspon do šefa kartela Sinaloa, kao i decenija skrivanja od vlasti po planinama, dva bega iz zatvora, te hladnokrvna ubistva koja je "El Čapo" lično počinio.

Kristijan Rodrigez, tehnički stručnjak koji je radio za vođu narko-kartela Sinaloa, izjavio je na suđenju da je od "El Čapa" dobijao zahteve za instaliranje špijunskog softvera na oko 50 "specijalnih telefona" koje je vođa kriminalne organizacije želeo da nadgleda.

Uz pomoć tog softvera, "El Čapo" je mogao da prati pozive i tekstualne poruke korisnika tih telefona, pa čak i da uključuje mikrofon i snima u bilo kom trenutku, a da korisnik toga nije svestan.

Guzman je uhapšen pre tačno tri godine. Akciju su izveli meksički marinci u gradu Los Močis u državi Sinaloa, nakon anonimne dojave građanina zabrinutog zbog prisustva naoružanih ljudi u obližnjoj kući. U pucnjavi koja je usledila poginulo je pet osoba, a šest je uhapšeno. Jedan marinac je ranjen.

"El Čapo", što znači "kratki", bio je u bekstvu od jula 2015. godine, kada je, na spektakularan način, pobegao iz zatvora. Guzman je prethodni put uhapšen u februaru 2014. u gradu Mazatlan, nakon čega je prebačen u najutvrđeniji zatvor u Meksiku "Altiplano". Iz zatvora je pobegao posle svega 15 meseci.

Narko-bos je tada iz svoje ćelije prokopao kilometar i po dug tunel, posebno izgrađen kako bi se dokopao neuglednog gradilišta i zatim nestao bez traga. Procenjuje se da je na taj beg potrošio 50 miliona dolara. Na snimcima sa nadzornih kamera se moglo videti kako narko-bos nestaje kroz rupu iskopanu na dnu tuš-kabine i nestaje u tunelu, a stražari su tek posle 18 minuta shvatili da je pobegao.

"El Čapo" je iz zatvora pobegao i 2001. godine, sakrivši se u kamionu za prljav veš. Tada je u bekstvu proveo gotovo deset godina. U narko-kartelima počeo je da radi sedamdesetih godina i brzo je napredovao u hijerarhiji. Vođa kartela "Sinaloa", najveće organizovane bande krijumčara droge u Meksiku, postao je tokom devedesetih.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

"Ел Чапо" крив по свим тачкама оптужнице

Свака част за суд што је Е Чапу пресудио доживотну! И треба.

(sreda, 13. feb 2019, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

Zapitajte se

Koliko bi tacaka imala optuznica protiva DEA-e za unistavanje zivota amerikanaca (i juznih i onih novodoslih na severu) za sve ove godine njihove "borbe protiv droge" ?!

(sreda, 13. feb 2019, 01:57) - anonymous [neregistrovani]

nepravda

samim tim što je uhapšen govori da je radio za sebe a ne za državu

(utorak, 12. feb 2019, 20:14) - Jovan [neregistrovani]

bravo

Zasluzeno . bravo za sud .

(utorak, 12. feb 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

veliki gazda

El Capo, sto si bio, bio si.