Savet Evrope: Pogoršane slobode medija u Evropi

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Saveta Evrope, zaključak je izveštaja platforme Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.

Izveštaj "Demokratija pod rizikom: Pretnje i napadi protiv slobode medija u Evropi" procenjuje situaciju medijske slobode u Evropi na osnovu 140 navoda o veoma ozbiljnim kršenjima medijskih sloboda, koje su ovoj platformi prijavljenje, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

U izveštaju se navodi da je primećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj pretnji, uključujući i pretnje smrću novinarima.

Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka.

Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland zahvalio se partnerskim organizacijama na njihovom radu na izveštaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko delovanje od država članica Saveta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbednost novinara, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

"Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izveštaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija", rekao je Jagland.

Platformu Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara osnovao je Savet Evrope 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama angažovanih na polju slobode medija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 14:22) - FORum LIvii [neregistrovani]

osvajanje slobode

Nije tacno da nema medijskih sloboda u Evropi!Kada neko odluci da nekog legalnog i legitimnog predsednika neke drzave proglase za diktatora, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju u svojim clancima i izvestajima.Kada neka regija ili autonomija, proglasi secesiju protivna Medjunarodnom pravu, ako neko odluci da je to u redu, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju.Ako neku zemlju odluce da bombarduju pod nekim izgovorom, svi novinari to slobodno prihvate i ponavljaju.Ako se neko oseca malo neslobodan i sputan, mora da se za svoju slobodu bori ISTINOM !!!!