Naslednica Merkelove o migrantima: Možda ćemo i zatvoriti granice

Nova predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer u slučaju novog talasa izbeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel nego bi kao poslednju mogućnost zatvorila granice, prenosi nemački javni servis ARD.

Anegret Kramp-Karenbauer poručila je da kao je kao poslednja mogućnost, u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice.

"Mi ionako od leta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju", dodala je Kramp-Karenbauerova opisujući dogovor Angele Merkel s partnerima iz EU o mogućnosti vraćanja izbeglica s nemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma po kojem je za izbeglice odgovorna ona članica koja je prva na teritoriji Unije u koju je migrant kročio.

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedelju uveče o spornoj izbegličkoj politici Angele Merkel, koja je krajem leta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbeglica, uglavnom iz Sirije, prenosi Hina.

Iako je izostala otvorena osuda izbegličke politike Merkelove, predsedništvo CDU donelo je niz predloga koji idu u smeru pooštrenja izbegličke i azilantske politike kao i izbegavanje situacije iz 2015.

Kramp-Karenbauerova je rekla da je tema izbegličke politike za CDU "trauma o kojoj se mora razgovarati".

"Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015", rekla je predsednica CDU.

Šefica Hrišćansko-demokratske unije, koja je od Merkelove preuzela vođstvo partije, istakla je da ta stranka želi da zaštitu granica koordinira s evropskim partnerima.

Kramp-Karenbauerova, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja CDU/CSU na sledećim izborima i u mnogim političkim segmentima osetno je konzervativnija od prethodnice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво