Puđdamon: Suđenje – test izdržljivosti za Španiju

U Madridu je počelo suđenje katalonskim separatistima za pokušaj otcepljenja Katalonije od Španije. Prete im kazne od 7 do 25 godina zatvora. Najznačajnije suđenje u Španiji u poslednjih 40 godina, prate protesti širom Katalonije.

Iz pritvora u kome su oko godinu dana, 12 bivših zvaničnika Katalonije sada su na optuženičkoj klupi. Sudi im se zbog pobune, neposlušnosti i korišćenja javnog novca za organizovanje refernduma o nezavisnosti 2017. godine.

Najviša kazna od 25 godina robije preti potpredsedniku vlade Katalonije, niže čekaju osam ministara, predsednicu parlamenta i dvojicu lidera nevladinih organizacija. Svi osumnjičeni – brane se ćutanjem.

"Mislimo da oni neće imati fer suđenje. Ovaj sud je marioneta španske vlade i presuda je unapred odlučena", istakao je advokat bivših katalonskih zvaničnika Žordi Pina.

Suđenje je emitovano uživo na televiziji, zbog transparentnosti, kao odgovor vlasti na kritike u vezi sa kredibilitetom suda.

Španske vlasti odbacuju tvrdnju da je suđenje političko i ističu da ono sledi najviše standarde Evropske unije, prenosi AP.

Proces bi mogao da traje mesecima, biće ispitano blizu 600 svedoka. Među njima i Marijano Rahoj, premijer u vreme referenduma koji je suspendovao autonomiju Katalonije i uveo direktnu upravu Madrida u tom regionu. Iz egzila, iz Berlina poruka bivšeg katalonskog lidera Karlosa Puđdamona. 

"Ovo suđenje je maskarada i nije trebalo ni da bude održano. Špansko pravosuđe je od danas na testu, a to je test za špansku demokratiju", rekao je Puđdamona.

Sudski proces prate protesti. Demonstranti su ispred suda u Madridu, više ih je širom Katalonije, gde su blokirali i puteve.

"Mnogi su danas tužni, jer se sudi njihovim vođama. Ali su i ponosni. Jedino što je uradilo ovih 12 ljudi jeste što su omogućili da Katalonci glasaju na referendumu o svojoj budućnosti", kaže predsednik Parlamenta Katalonije Rodžer Torent.

Katalonska vlada tvrdi da je optužba za pobunu neopravdana jer uhapšeni nisu koristili nasilje. Pozivaju na generalni štrajk i masovno proteste ako uhapšene osude. Suđenje je počelo dan pre glasanja o budžetu, a manjinskoj vladi Pedra Sančeza ponovo je potrebna podrška katalonskih stranaka.

Sančez bi mogao da bude prisiljen da raspiše prevremene izbore ako katalonski separatisti, čija je podrška prošle godine dovela socijaliste na vlast, u sredu ne promene svoj trenutni stav protiv vladinog predloga budžeta.

Oni žele da Sančez pristane na razgovore o samoopredeljenju za katalonski region, ali vlada tvrdi da ustav Španije to ne dozvoljava, prenosi agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво