SAD: Odluka na Avganistancima

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan stigao je u nenajavljenu posetu Avganistanu, što je njegov prvi zvanični boravak u inostranstvu od postavljenja na ovu funkciju u Pentagonu.

Planirano je da se Šanahan sastane s američkim komandantima na terenu i avganistanskim liderima u trenutku kada se čine napori za postizanje mira sa talibanima, prenosi AP.

Navodi se da je Šanahan poručio da nema ovlašćenje da smanji broj trupa SAD u Avganistanu, iako neimenovani zvaničnici tvrde da je upravo to jedan od glavnih zahteva talibana u uvodnim mirovnim pregovorima.

Šenahan je poručio i da je ohrabren time što administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje sve mogućnosti za okončanje 17-godišnjeg rata, najdužeg koji su SAD ikada vodile.

Ipak, naglasio je da o uslovima mira treba da odluče Avganistanci. AP podseća da su talibani do sada odbijali da pregovaraju sa vladom predsednika Ašrafa Ganija, nazivajući je nelegitimnom, a Amerikanci sada nastoje da prekinu ovaj zastoj.

"Avganistanci treba da odluče o tome kako izgleda Avganistan. To se ne tiče SAD, već Avganistana", istakao je Šanahan novinarima koji su sa njim krenuli u Kabul.

Ovaj bivši direktor u "Boingu" postao je vršilac dužnosti šefa Pentagona 1. januara nakon što je ministar odbrane SAD Džim Matis u decembru prošle godine podneo ostavku, a pre toga je bio Matisov zamenik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво