SAD: Odluka na Avganistancima

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan stigao je u nenajavljenu posetu Avganistanu, što je njegov prvi zvanični boravak u inostranstvu od postavljenja na ovu funkciju u Pentagonu.

Planirano je da se Šanahan sastane s američkim komandantima na terenu i avganistanskim liderima u trenutku kada se čine napori za postizanje mira sa talibanima, prenosi AP.

Navodi se da je Šanahan poručio da nema ovlašćenje da smanji broj trupa SAD u Avganistanu, iako neimenovani zvaničnici tvrde da je upravo to jedan od glavnih zahteva talibana u uvodnim mirovnim pregovorima.

Šenahan je poručio i da je ohrabren time što administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje sve mogućnosti za okončanje 17-godišnjeg rata, najdužeg koji su SAD ikada vodile.

Ipak, naglasio je da o uslovima mira treba da odluče Avganistanci. AP podseća da su talibani do sada odbijali da pregovaraju sa vladom predsednika Ašrafa Ganija, nazivajući je nelegitimnom, a Amerikanci sada nastoje da prekinu ovaj zastoj.

"Avganistanci treba da odluče o tome kako izgleda Avganistan. To se ne tiče SAD, već Avganistana", istakao je Šanahan novinarima koji su sa njim krenuli u Kabul.

Ovaj bivši direktor u "Boingu" postao je vršilac dužnosti šefa Pentagona 1. januara nakon što je ministar odbrane SAD Džim Matis u decembru prošle godine podneo ostavku, a pre toga je bio Matisov zamenik.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Čudno

Pa kad se Avganistan ne tiče SAD ,šta traže tamo,zašto se mešaju i zašto ratuju 17god. Licemeri. Pozdrav