Donald Tramp i Kim Džong Un srešće se ponovo krajem februara u Vijetnamu

Susret sa severnokorejskim predsednikom bio je jedna od ključnih tačaka u govoru o stanju nacije koji je predsednik SAD održao u Kongresu, a u kojem se osvrnuo na podeljenost američkog društva, ratove koje njegova država vodi u svetu i opasnost od ilegalne imigracije.

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje srešće se u Vijetnamu 27. i 28. februara ove godine, najavio je Donald Tramp u ovogodišnjem govoru o stanju nacije.

U obraćanju naslovljenom sa „Biramo izuzetnost“, Tramp je ponovo pozvao na izgradnju zida prema Meksiku, pozivao na političko pomirenje, ali i optuživao političke protivnike da mogu da poljuljaju izuzetne ekonomske rezultate ostvarene tokom njegovog mandata.

Govor o stanju nacije predsednik obično drži u Kongresu tokom januara, ali je ovoga puta obraćanje odloženo zbog najduže blokade saveznih institucija u istoriji SAD nastale jer predsednik nije želeo da potpiše budžet koji je predložio Kongres ako se u njemu ne nađe i 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida prema Meksiku.

Zid je bio obećanje iz predizborne kampanje Donalda Trampa i trebalo bi da bude brana od ilegalne imigracije koju Tramp vidi kao jednu od najvećih pretnji američkom društvu.

Izbegnut rat sa Severnom Korejom

Donald Tramp je rekao SAD i Severna Koreja danas imaju dobre odnose zahvaljujući njemu, jer bi bez njegove inicijative dve nacije danas najverovatnije bile u ratu.

Prošle godine u junu u Singapuru prvi put su se sastali jedan aktivni američki predsednik i prvi čovek Severne Koreje.

„Mnogo toga još mora da se uradi, ali imam dobar odnos sa Kim Džong Unom“, rekao je Tramp u govoru.

Američki predsednik je objavio i da se vode „konstruktivni razgovori“ sa talibanima o rešenju konflikta u Avganistanu.

Rekao je da je Islamska država pobeđena u Siriji i da je vreme da se američki vojnici odatle vrate kući, gde ih treba svečano dočekati.

Naveo je da su SAD u poslednjih dvadeset godina izgubile 7.000 vojnika u sukobima na Bliskom istoku, koji su ih do sada koštali sedam biliona dolara.

„Velike nacije ne vode večite ratove“, rekao je Tramp.

Jedinstvo nacije

Tramp je pozvao na političko pomirenje naglašavajući da samo ujedinjeni mogu da prevaziđu teškoće i da je vreme da se „poprave srušeni mostovi između partija, zaleče rane i naprave novi savezi“.

Nije govorio o istragama zbog navodnog mešanja Rusije u američke izbore koje se vode protiv njegovih bivših saradnika, ali je rekao da bi „zadivljujuće ekonomske rezultate postignute tokom njegovog mandata mogli da ugroze suludi ratovi, politika i sumanute partijske istrage“.

Jedini trenutak pravog jedinstva viđen tokom govora u Kongresu bio je kada je Tramp pozdravio to što je u ovom sazivu više žena nego ikada ranije (131), što je propraćeno burnim aplauzom svih predstavnika i usklicima „Ju-Es-Ej“ (engleska skraćenica za SAD).

Tramp je ponovio da je zid prema Meksiku neophodan za zaustavljanje ilegalnih migranata, ali nije spomenuo da bi predsedničkim ukazom mogao da zaobiđe Kongres kako bi došao do sredstava za izgradnju zida.

Predstavnici republikanaca glasno su podržali Trampov govor u više navrata, dok su se predstavnici demokrata, koji su u ovom sazivu većina, držali veoma rezervisano.

Replika demokrata

Prvi put je repliku predsedniku izrekla Afroamerikanka, predstavnica Stejsi Abrams, koja je oštro kritikovala većinu stvari iz Trampovog govora, posebno odnos prema imigrantima, pogotovo prema deci.

U replici je upozorila da svi, od najviših funkcionera do običnih Amerikanaca, moraju biti pozvani na odgovornost zbog rasističkih reči ili dela i da se rasizam uvek mora osuditi i nazvati pravim imenom.

Analitičari ocenjuju i da je Tramp u svom ovogodišnjem govoru pozivao na jedinstvo i pomirenje, ali da nije odoleo da svoje političke protivnike okrivi za probleme u društvu, od kojih je poslednji rekordno jednomesečno „zamrzavanje“ savezne administracije.

Tramp i Kongres postigli su privremeni dogovor kojim je okončana blokada saveznih institucija, ali taj dogovor ističe sledeće nedelje, što znači da bi blokada finansiranja tada mogla da se nastavi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво