Pompeo: Zvanično nemamo obaveze prema nuklearnom sporazumu

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su SAD i zvanično obustavile izvršavanje svih obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) koji su 1987. potpisali s tadašnjim Sovjetskim Savezom, a čiji je naslednik Rusija.

Pompeo je dodao da su SAD uputile Rusiji zvaničnu notu u kojoj najavljuju potpuno povlačenje u roku od šest meseci, što je u skladu sa sporazumom, navodi AP.

Prema njegovim rečima, SAD su uradile sve što su mogle da očuvaju sporazum, ali da zvanična Moskva i dalje demantuje da je kršila sporazum svojim raketnim sistemom.

Postupci Rusije, kako kaže američki državni sekretar, ugrožavaju SAD i ne mogu dopustiti da budu ograničeni sporazumom dok ga druga strana otvoreno krši.

Posle odluke SAD, i Rusija je saopštila da je ne više ne obavezuje sporazum INF.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi saopštilo je, u međuvremenu, da Rusija zadržava pravo da odgovori na isti način - razvijanjem, proizvodnjom i raspoređivanjem odgovarajućih raketa baziranih na zemlji.

"Međutim, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin danas saopštio, svesna svoje posebne uloge u očuvanju globalnog mira i bezbednosti, naša zemlja neće raspoređivati to oružje u Evropi niti u drugim regionima sve dok tamo ne budu raspoređene američke rakete srednjeg ili kratkog dometa", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара