Maduro spreman za pregovore, tvrdi da je Tramp naredio da ga ubiju

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je u intervjuu za RIA Novosti rekao da je spreman da razgovara sa opozicijom uz učešće međunarodnih posrednika. Tvrdi da je predsednik SAD Donald Tramp naredio kolumbijskoj vladi i mafiji da ga ubiju.

"Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom kako bismo razgovarali za dobro Venecuele, zarad mira i njene budućnosti", rekao je Nikolas Maduro.

Predsednik Venecuele je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na podršci "na svim frontovima". 

Na pitanje da li njegova vlada može da ponudi garancije da će isplatiti svoje dugove prema Rusiji i Kini, Maduro je rekao da Venecuela poštuje svoje finansijske obaveze prema kreditorima.

Prethodno je Rusija rekla da bi Karakas mogao da ima problema da isplati svoje dugove Moskvi, nakon što je Vašington uveo sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

U intervjuu za RIA Novosti, Maduro je rekao i da je predsednik SAD Donald Tramp naredio kolumbijskoj vladi i mafiji da ga ubiju.

On je, međutim, u istom intervjuu ponovio da ima dobar sistem zaštite rekavši da značajnu zaštitu ima od Boga, koji će mu "podariti dug život", prenosi Sputnjik.

Na pitanje da li je rusko privatno obezbeđenje deo te zaštite, nije želeo da odgovori, ali je naveo da je bio upoznat sa pripremama zavere protiv njega, koju su podržavale SAD.

Predsednik Venecuele ima poruku za zapadne lidere koji su tražili raspisivanje izbora u toj zemlji u narednih osam dana. Nećemo biti ucenjivani, za predsedničke izbore će morati da sačekaju 2025. godinu, poručio je Maduro. Prevremene parlamentarne izbore u zemlji bi, međutim, podržao.

U istom intervjuu je naglasio da je glavni cilj SAD u Venecueli da izvuku njenu naftu i druge resurse. Drugi razlog je, prema njegovim rečima, ideološki – uništiti primer, ideju, duh Simona Bolivara, južnoameričkog revolucionara koji se borio za nezavisnost u Venecueli i drugim južnameričkim zemljama.

Venecuela se našla u novoj političkoj krizi otkada se Huan Gvaido, lider opozicije u toj državi, proglasio za tehničkog predsednika u sredu.

Vrhovni sud je, inače, zabranio opozicionom lideru, koji se proglasio za prelaznog predsednika, da napusti zemlju, dok Huan Gvaido poziva na nove ulične proteste.

Vrhovni sud Venecuele je, takođe, doneo odluku da zamrzne bankovne račune Gvaida. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво