Britanski parlament protiv Bregzita bez dogovora

Britanski parlament odbacio je mogućnost izlaska iz Evropske unije bez sporazuma dva meseca pred kraj roka za Bregzit. Poslanici su premijerki dali i mandat da ponovo pregovara o najspornijem pitanju – irskoj granici.

Takozvani Spelmanov amandman "odbacuje ideju da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sporazuma o povlačenju i okvira za budući odnos", prenosi Rojters.

Amandman šalje signal da se parlament u celini protivi napuštanju EU bez sporazuma, što bi prema planu trebalo da se dogodi 29. marta, ako se ne dogovori alternativa, ali ne obavezuje vladu da spreči takav Bregzit, navodi agencija.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da parlament ne želi da Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma, jer bi to naškodilo privredi i izazvalo pometnju u životima običnih građana.

"Parlament ne želi ni da raspiše opšte izbore, jer bi oni samo traćili vreme, pospešili podele, a nijedan problem ne bi bio rešen. Ovaj dom je pre dve nedelje ponovo izglasao poverenje vladi. Ja lično ne vidim ni da opcija raspisivanja drugog referenduma uživa parlamentarnu većinu", dodala je Mejova.

Parlament je odbacio pet od sedam ponuđenih amandmana na sporazum sa Briselom. Odbačeni su svi predlozi opozicionih laburista i škotskih nacionalista.

Tesnom većinom od sedam tj. osam glasova usvojeni su amandmani konzervativaca Ser Grejema Brejdija i Dejm Kerolajn Spelman. Oba teksta ujedinjuju zaraćene frakcije vladajućih torijevaca, a Briselu poručuju – nećemo da izađemo bez sporazuma, ali nećemo ni trenutni dogovor u vezi sa irskom granicom.

Fraza dana su "alternativne mere" sa ciljem da granica na Irskom ostrvu ostane otvorena i posle Bregzita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da se o sporazumu o razlazu Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva neće ponovo pregovarati, a nakon što je premijerka Tereza Mej najavila da će pokušati da preinači dogovor o Bregzitu.

"Sporazum o povlačenju jeste i ostaje najbolji i jedini način da se osigura uređeno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU", saopštio je Tusk preko svog portparola, prenosi Rojters.

Taj sporazum, kako je dodao, nije otvoren za ponovno pregovaranje, prenosi Rojters.

Sa sastanka u Nikoziji lideri šest mediteranskih članica Evropske unije ponavljaju da novih pregovora neće biti.

"Posle glasanja u Donjem domu parlamenta, nadam se da će britanska vlada moći da našem pregovaraču Mišelu Barnijeu predoči korake koji bi omogućili da se izbegne Bregzit bez sporazuma, koji niko neće, ali za koji, uprkos svemu, treba da se pripremimo", rekao je francusko predsednik Emanuel Makron.

Međutim, evropski privrednici sve glasnije traže da Brisel bude fleksibilniji. Britanska premijerka ove nedelje ide upravo tamo, ali ovoga puta puta sa jasnim mandatom parlamenta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво