Španija, Francuska i Britanija uz Gvaida, EU poziva na izbore

Madrid, Pariz i London najavljuju da će priznati Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele ako u narednim danima ne budu raspisani izbori, javlja "Rojters". Ista poruka juče je stigla i iz Berlina. I Federika Mogerini poziva Karakas da raspiše izbore.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Venecuelu da raspiše slobodne i fer izbore, koji će odraziti volju naroda. Ako ne bude izbora, Brisel će razmotriti dalje korake, uključujući i priznavanje Huana Gvaida za privremenog predsednika.

Francuski predsednik Emanuel Makron navodi da narod Venecuele mora da ima mogućnost da slobodno bira kako će izgledati njegova budućnost.

"Ukoliko se izbori ne raspišu u roku od osam dana, mi ćemo priznati Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele", napisao je Makron na Tviteru.

Premijer Španije Pedro Sančez navodi da će predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dati osam dana za raspisivanje izbora.

"Vlada Španije daje Nikolasu Maduru osam dana za raspisivanje slobodnih, transparentnih i demokratskih izbora. Ako do njih ne dođe, Španija će priznati Huana Gvaida kao privremenog predsednika", naveo je Sančez.

Britanski ministar Džeremi Hant poručuje da je i London istog stava – ako se u narednim danima ne raspišu izbore, priznaće Gvaida za privremenog predsednika. Takva poruka stigla je juče i iz Nemačke.

Huan Gvaido, inače predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, u sredu se proglasio privremenim predsednikom.

Gvaida je podržao američki predsednik Donald Tramp, kao i Kanada. Iste večeri podrška mu je stigla i iz Čilea, Perua, Gvatemale, Kostarike.

On je odbacio ponudu da razgovara sa legitimnim predsednikom Nikolasom Madurom.

"Veoma ću jasno reći svetu i ovom režimu: niko ne želi da učestvuje u lažnom dijalogu", poručio je Gvaido.

Uz Madura su, inače, Rusija i Turska.

Povodom situacije u Venecueli, danas se održava sednica Saveta bezbednosti UN.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво