Predstavnički dom podržao NATO, istaknuta podrška i Crnoj Gori

Predstavnički dom Kongresa usvojio je akt kojim se ističe podrška Amerike NATO, u vreme kada se spekuliše da bi predsednik Donald Tramp mogao da uskrati podršku alijansi, navodi "Glas Amerike".

Akt podrške NATO usvojen je glasovima obe partije, sa 357 glasova "za" i 22 "protiv", i potvrđuje da je "politika SAD da ostanu deo Alijanse".

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO.

Posebno se ističe podrška Crnoj Gori kao najnovijoj članici Alijanse, zatim američkom finansiranju Evropske inicijative odvraćanja, kao i cilju da svaka članica NATO do 2024. na odbranu izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nekoliko sati pre ovog glasanja, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i zagovornik tesnih transatlantskih veza Ves Mičel podneo je ostakvu na svoj položaj u Stejt departmentu.

Ostavka Mičela i usvajanje akta o podršci NATO-u u donjem domu Kongresa dešavaju se u trenutku spekulacija da bi SAD mogle da napuste alijansu i da postoje napetosti između Vašingtona i evropskih lidera, piše Glas Amerike.

Njujork tajms je preneo, pozivajući se na izvore iz federalne vlade, da je Tramp prošle godine hteo da povuče SAD iz NATO-a, što bi uništilo alijansu koja ove godine u aprilu obeležava 70 godina.

Ipak, ne postoje zvanične naznake da je Mičel otišao sa pozicije zbog neslaganja sa Trampovom politikom.

Mičel je za Vašington post rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bele kuće, podseća Glas Amerike.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара