Svetski problemi u Davosu

U Davosu je počeo Svetski ekonomski forum. U malom švajcarskom gradu su lideri iz sveta politike i biznisa. Ipak ove godine skup će proći bez nekih od najvećih imena, pošto rešavaju domaće probleme.

U Davos dolazi svako ko se nešto pita na svetskoj sceni. Šta učiniti da se poboljša svet u kome živimo – svoje ideje izneće preko tri hiljade učesnika na oko 350 sesija. Na početku, obraćanje osnivača i njegova očekivanja od skupa.

"Ne želimo da postanemo robovi novih tehnologija, zato globalizaciji mora cilj biti čovek. Ne zaboravimo, multilateralizam je pomogao da se više stotina miliona ljudi izvuče iz siromaštva, ali više ne možemo sebi da priuštimo da ostavljamo ljude društvenim medijima. Moramo da zadržimo svest o socijalnoj pravdi", kaže osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.

Prvi put je kopredsedavajući ovog skupa izbeglica – napustio je Afriku posle 20 godina provedenih u jednom kenijskom kampu.

"Svima poručujem da odbace svoje nepoverenje i pomognu izbeglicama. Ne znam čega se plašite. Mi nismo životinje, mi nismo kriminalci. Mi smo ljudi", apeluje Muhamed Hasan Mohamud, izbeglica iz Kenije.

Među prvim govornicima novo lice u politici. Žair Bolsonaro stigao je sa brojnom delegacijom da predstavi "novi Brazil".

"Želimo da vladamo i da budemo primer, da vratimo poverenje koje je svet imao u nas", poručio je predsednik Brazila.

Govoriće se u Davosu i o građanskom ratu u Siriji, o konfliktima u Libiji, Avganistanu i Africi, novim mogućnostima za dogovor sa Severnom Korejom. Američki državni sekretar obratio se učesnicima video-linkom.

"Verujem da će do kraja februara biti novih, dobrih pokazatelja u pregovorima sa Severnom Korejom", kaže američki državni sekretar Majk Pompeo.

U Davosu je i princ Vilijam – razgovarao je sa čuvenim britanskim prirodnjakom i rediteljem, koji je imao najznačajniji uticaj na njegovo odrastanje.

Dejvid Atenboro sa 92 godine najstariji je učesnik foruma. Usledile su brojne konferencije – o humanitarnoj krizi i o klimatskim promenama. Iako zabrinuti za očuvanju planete većina učesnika u Davos stiže privatnim avionima. Ove nedelje sleteće ih 1.500.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво