Mesec dana Trampove blokade

Najduža blokada dela federalne vlade u Americi traje već 31 dan, a lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel sprema se za glasanje o predlogu koji je za predsednika Trampa kompromis, a za demokrate – osuđen na propast.

Trampov plan predviđa da će imigranti koji su ušlu u zemlju ilegalno kao deca, biti zaštićeni tri godine od deportacije, a sadrži i produženje zaštićenog statusa za ljude koji su otišli iz svojih zemalja zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

U zamenu, dobio bi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

"Predsednik je u suštini predstavio plan za rešenje krize na granici, za bezbednost granice i otvorio nam put da deblokiramo vladu", poručio je američki potpredsednik Majk Pens.

Demokrate ponavljaju da je zid na granici neefikasno i skupo rešenje. Oni traže od Trampa i republikanaca da se prvo deblokira rad vlade, a onda otvori dijalog o bezbednosti na granici, prenosi Glas Amerike.

"Mislim da potpredsednik i predsednik znaju da ono što je Tramp najavio nema šanse da prođe. Mislim da je predsednik samo nameravao da spreči pad svog rejtinga, a to nas neće dovesti do deblokade rada vlade. Tramp je na početku blokade rekao da je ponosan zbog toga, ali mora da je prekine i to je ono što mi očekujemo da čujemo od njega", kaže demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif.

Blokada i dalje traje, a oko 800.000 federalnih službenika i dalje radi ili bez plate, ili su na prinudnom odmoru.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 22. jan 2019, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

Kontrola granice?

Zid, ili ne, SAD nece nikako popraviti stanje po pitanju ilegalne imigracije, sve dok ne poprave stanje po pitanju legalne imigracije. Naime, oni daju ulazne vize izuzetno restriktivno, kontrolisu sve na ulazu u zemlju preko potrebne mere, a pri tome nikako ne kontrolisu izlazak iz zemlje. Na taj nacin nemaju nikakvu predstavu da li oni koji su legalno usli uopste izlaze iz zemlje ili ne. Pretezna masa ilegalnih imigranata u SAD nisu oni koji su se nocu provukli ispod bodljikave zice izmedju dve patrole teksaskih rendzera, vec oni koji su sleteli na internacionalni aerodrom, dobili pecat na svoju legalnu vizu, sakrili se u masi i tu se kriju vec decenijama. I ako ne prave izgrede i ne privlace paznju na sebe, nikada nece biti uoceni i deportovani. I onda imate desetine miliona jeftinih radnika na crno, manjak priliva u sistem socijalne zastite, pad zaposlenosti domaceg stanovnistva, i da ne nabrajamo dalje... Tako je, manje-vise, propalo i Rimsko Carstvo, mehanizam je odavno poznat.

(utorak, 22. jan 2019, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

Ne brinite

Meksiko će to sve da plati! Pa tramp je obećao za vreme kampanje.

(utorak, 22. jan 2019, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Tramp

on je vec rekao da se nece kandididovati za drugi mandat.zid je pogresna investicija,lako se prokopa tunel ispod zida.ovo je opasno za svaku zemlju,da narod ulazi bez ikakve kontrole.

(utorak, 22. jan 2019, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

e...

joj pa sta ce oni jadni jesti kad ne dobijaju plate...bas mi je zao tih ljudi...