Erdogan, Tramp i njihova "nastojanja" u Siriji

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su se da nastave rad na realizaciji rešenja za severoistočnu Siriju koje odgovara bezbednosnim potrebama obe zemlje, saopštila je Bela kuća, prenosi "Rojters".

Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru uputio saučešće Donaldu Trampu zbog smrti četiri američka državljana u Manbidžu u Siriji, stradala u napadu bombaša-samoubice izvedenom u sredu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Erdogan je naveo da je "napad u kojem je četvoro pripadnika američkog (vojnog) osoblja ubijeno prošle nedelje u Manbidžu bio čin provokacije sa ciljem uticanja na Trampovu prošlomesečnu odluku da povuče trupe SAD iz Sirije". 

Turski predsednik je predsedniku SAD rekao da je Turska spremna da preuzme obezbeđivanje Manbidža u Siriji bez odlaganja, saopšteno je iz kabineta predsednika Turske, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da je Tramp naglasio "važnost pobede nad terorističkim elementima" u Siriji.

Rojters podseća da se Manbidž nalazi pod kontrolom naoružanih formacija povezanih sa kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (JPG) koje imaju podršku SAD. 

Navodi se da su ove formacije prošlog meseca pozvale sirijskog predsednika Bašara el Asada u područje oko tog grada kako bi preduhitrili potencijalni turski napad.

Tokom telefonskog razgovora dva predsednika su izrazila zajednički interes za širenje američko-turske trgovine, navodi se u saopštenju koje je pročitala portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво