Severna Irska, hapšenja posle eksplozije automobila-bombe

Još dvojica muškaraca uhapšena su zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom automobila-bombe u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, čime je broj uhapšenih porastao na četiri, saopštili su zvaničnici.

Prema navodima zvaničnika, policija istražuje da li je ekstremistička grupa "Nova IRA" odgovorna za taj napad.

Kako objašnjava Rojters, dvojica muškarca u dvadesetim godinama zadržana su u pritvoru nekoliko sati nakon eksplozije, a potom su uhapšena još dvojica, starosti od 34 i 42 godine.

U jučerašnjoj eksploziji automobila-bombe nije bilo povređenih.

"Srećom, niko nije stradao, ali je to očigledno bio veoma značajan pokušaj da se ubiju ljudi ovde u ovoj zajednici", rekao je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton na konferenciji za novinare.

Hamilton je dodao da je glavni fokus istrage na "Novoj IRA", jednoj od malobrojnih ekstremističkih grupa koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojim je u najvećoj meri okončano trodecenijsko nasilje u toj britanskoj pokrajini.

Ta grupa je sporadično izvodila napade proteklih godina.

Policija u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj, koja je članica EU, upozorila je da bi povratak na "čvrstu granicu" između dve zemlje nakon Bregzita, mogao da dovede do napada ekstremističkih grupa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво