Snažan zemljotres pogodio severnu obalu Čilea

Zemljotres jačine 6,7 jedinica Rihterove skale pogodio je severnu obalu Čilea, pri čemu su poginule dve osobe od srčanog udara. Skoro 200.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Epicentar potresa nalazio se 15,6 kilometara jugozapadno od grada Kokimbo na dubini od 53 kilometra, javio je Rojters.

Agencija navodi da je zemljotres izazvao klizišta u planinskim predelima i naveo nadležne da počnu masovnu evakuaciju stanovništva iz obalskih područja, ali je upozorenje na opasnost od cunamija kasnije opozvano.

Stariji muškarac i žena preminuli su od srčanog udara koji su, prema izveštajima policije i lokalnih medija, uzrokovani reakcijom na zemljotres.

Zemljotres je takođe pogodio veliku električnu centralu, ali je struja vraćena u većem delu regiona tokom noći. 

Agencija navodi da je jedan od očevidaca primetio da su, usled zemljotresa, uništene starije zgrade u obalskom gradu La Serena, popularnom turističkom odredištu na obali Tihog okeana, koje se nalazi na oko 400 kilometara severno od prestonice Santjaga.

Čile se nalazi u "Vatrenom prstenu" Pacifika, i poznat je po smrtonosnim zemljotresima, među kojima je i onaj iz 2010. godine, jačine 8,8 jedinica koji je izazvao cunami koji je naneo veliku štetu obalskim gradovima na jugu zemlje.

Međutim, smrtni slučajevi i ogromne štete su ograničeni zbog striktnih uslova izgradnje kojih se ta zemlja pridržava, napominje agencija. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи