Ruska flota prati kretanje američkog razarača

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije objavilo je da ruska Crnomorska flota prati kretanje američkog razarača "Donald Kuk" opremljenog navođenim raketama, koji je ušao u Crno more, prenosi "Tas".

"Snage Crnomorske flote započele su praćenje američkog razarača 'Donald Kuk' opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more", saopštio je ovaj centar.

Prema navodima centra, američki brod će biti praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

Tas prenosi da je američka šesta flota prethodno saopštila da je razarač "Donald Kuk" opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi "obavio operacije pomorske bezbednosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombinovanu spremnost i pomorski kapacitet sa našim NATO saveznicima i partnerima u regionu".

Ruska agencija podseća da je početkom ovog meseca bilo navoda o tome da je brod za iskrcavanje "Fort Mekhenri" prošao kroz Dardanele ka Crnom moru.

Prema Konvenciji iz Montroa, razarač ne može u Crnom moru da ostane duže od 21 dana.

Tas prenosi da ova konvencija reguliše prolazak i plovidbu kroz moreuze Bosfor i Dardanele, a da američki razarač tu ne može da se zadrži duže od tri nedelje pošto pripada zemlji koja ne izlazi na Crno more.

Konvencija iz Montroa je, inače, potpisana 1936. godine u tom švajcarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, bivši Sovjetski Savez i druge zemlje bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 20. jan 2019, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

razarac

rusi su oko americke obale vec odavno podmornice su tu i mogu da izazovu ogroman cunami kada pozele. sa svojim projektilima.opsni su i jedni i drugi.nego se tako sepure.

(nedelja, 20. jan 2019, 09:50)
anonymous [neregistrovani]

Jacina

Ruske Podmornice su se vec od 60-tih Godina proslog veka vrtile oko kipa slobode.
Dana's ne moraju, zato sto imaju spijunske satellite koji sve vide.

(nedelja, 20. jan 2019, 00:18)
anonymous [neregistrovani]

e...

kad budu Ruske flote plovile 12 nautickih milja blizu Amerike e onda ce biti jednaka sila sa Amerikom , do tad su male bebe za Amere...

(subota, 19. jan 2019, 22:28)
anonymous [neregistrovani]

Razarac

Pratili ga ili nepratili,mislim da za rusku flotu ne predsravlja nikakvu pretnju . Upravo i da ih udje desetak.