Kolumbija, broj poginulih u eksploziji porastao na 21

Najmanje 21 osoba je poginula, dok je 66 ljudi ranjeno u jučerašnjem napadu kada je ispred policijske akademije u Bogoti eksplodirao automobil-bomba, saopštilo je kolumbijsko Ministarstvo odbrane. Navodi se da među ubijenima ima građana Paname i Ekvadora. Kolumbijske vlasti su saopštile da je uhpšen osumnjičeni za učestvovanje u eksploziji autmobila-bombe.

Glavni tužilac Nestor Martinez izjavio je da je u presretnutim telefonskim razgovorima muškarac pod imenom Rikardo Karvahal prepoznat kao učesnik u napadu, preneo je AP.

Martinez je rekao da je Karvahal uhapšen u raciji spovedenoj rano jutros u Bogoti u kojoj su vlasti zaplenile vojne uniforme i pobunjenički priručnik.

Karvahal će biti kasnije danas optužen za terorizam i ubistvo, navodi američka agencija.

Martinez nije rekao kakvu ulogu je Katvahal navodno imao, ali je izjavio da su bezbednosne kamere u tom području prikazale muškarca koji je izašao iz Nisanovog pik-apa korišćenog manje od 10 minuta pre eksplozije.

Glavni tužilac je ranije izjavio da je napad izveo Hose Aldemar Rohas (56) koji je u svom automobilu Nisan iz 1993. godine izveo napada sa 80 kilograma pentolita.

Kako je rekao, kola su tehničku kontrolu prošla poslednji put pre šest meseci u mestu na granici sa Venecuelom.

Do eksplozije je došlo ispred policijske akademije "General Santander", u južnom delu prestonice Kolumbije, a očevici navode da su čuli bučnu eksploziju koja je raznela prozore okolnih zgrada, prenosi AP.

Vlasti za sada nisu objasnile kako je vozilo uspelo da prođe kroz kapiju koju obezbeđuju psi za otkrivanje dinamita, naoružani stražari i bezbednosne kamere, ali prema nezvaničnim informacijama on je projurio kroz kontrolni punkt. 

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se ugljenisano vozilo okruženo krhotinama u kampusu akademije.

Vlasti kažu da pobunjenici iz Nacionalne oslobodilačke vojske stoje iza napada.

Ovaj napad je najsmrtonosniji u Kolumbiji od 2003. godine, a zdravstvene vlasti apelovale su na građane da doniraju krv.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke zbog ovog incidenta prekinuo je posetu zapadnim zemljama.

"Ovaj napad nije samo protiv mladih, bezbednosnih snaga ili policije. To je napada na društvo. Ovaj ludi teroristički akt neće proći nekažnjeno", izjavio je Duke nakon obilaska mesta nesreće.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Kolumbiji osudila je ovaj napad nazvavši ga "neprihvatljivim kriminalnim aktom" usmerenim protiv napora države da se "distancira od nasilja i izgradi prosperitetniju budućnost".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво