SAD ulažu u raketni odbrambeni sistem u svemiru

Predsednik Donald Tramp predstavio je dugo očekivanu Strategiju raketne odbrane u kojoj se navodi da će Pentagon uložiti više novca u raketni odbrambeni sistem u svemiru. Severnu Koreju izdvaja kao postojeću "izuzetnu pretnju".

Donald Tramp je u četvrtak, tokom pete posete Pentagonu otkako je stupio na dužnost pre dve godine, izneo rezultate dugoočekivane strategije američke raketne odbrane koja je prvobitno trebalo da bude objavljena krajem 2017. godine i čiji je zvaničan naziv "Pregled raketne odbrane".

Američki predsednik je, podržavajući strategiju, povezao jaču poziciju raketne odbrane sa njegovim obećanjem o izgradnji zida na južnoj granici SAD navodeći da je njegova prvobitna dužnost kao predsednika "zaštita naše države".

"Svuda naokolo, strani oponenti-konkurenti i tvrdi režimi, mirno jačaju svoje raketne arsenale. Neću za našu naciju prihvatiti ništa manje od najboljih, najrazvijenijih sistema raketne odbrane", rekao je Tramp.

Tokom događaja govorio je i vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan koji je rekao da "raketna odbrana neophodno uključuje raketnu ofanzivu".

"Poručujem našim konkurentima: Vidimo šta radite i preduzimamo korake", istakao je Šenahan.

"Severna Koreja izuzetna pretnja"

Britanski Rojters, takođe, piše o toj strategiji i navodi da se Severna Koreja u njoj izdvaja kao postojeća "izuzetna pretnja", sedam meseci nakon što je Tramp proglasio da je nuklearna pretnja eliminisana.

Navodi se da "Pregled raketne odbrane" opsežno ispituje napore usmerene u zaštitu Amerike od raketnih pretnji, a da su u strategiji pored Severne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još – Iran, Rusija i Kina.

Rojters napominje da Tramp nije spominjao raketne pretnje Severne Koreje tokom svog obraćanja iako su one navedene u strategiji, ali da je Šenahan o njima govorio karakterišući ih kao "značajnu brigu".

Rojters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podseća na inicijativu nazvanu "Zvezdani ratovi" koju je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan pokrenuo 80-ih godina prošlog veka.

"Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana", rekao je neimenovani zvaničnik Trampove administracije uoči objavljivanja strategije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво