SAD ulažu u raketni odbrambeni sistem u svemiru

Predsednik Donald Tramp predstavio je dugo očekivanu Strategiju raketne odbrane u kojoj se navodi da će Pentagon uložiti više novca u raketni odbrambeni sistem u svemiru. Severnu Koreju izdvaja kao postojeću "izuzetnu pretnju".

Donald Tramp je u četvrtak, tokom pete posete Pentagonu otkako je stupio na dužnost pre dve godine, izneo rezultate dugoočekivane strategije američke raketne odbrane koja je prvobitno trebalo da bude objavljena krajem 2017. godine i čiji je zvaničan naziv "Pregled raketne odbrane".

Američki predsednik je, podržavajući strategiju, povezao jaču poziciju raketne odbrane sa njegovim obećanjem o izgradnji zida na južnoj granici SAD navodeći da je njegova prvobitna dužnost kao predsednika "zaštita naše države".

"Svuda naokolo, strani oponenti-konkurenti i tvrdi režimi, mirno jačaju svoje raketne arsenale. Neću za našu naciju prihvatiti ništa manje od najboljih, najrazvijenijih sistema raketne odbrane", rekao je Tramp.

Tokom događaja govorio je i vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan koji je rekao da "raketna odbrana neophodno uključuje raketnu ofanzivu".

"Poručujem našim konkurentima: Vidimo šta radite i preduzimamo korake", istakao je Šenahan.

"Severna Koreja izuzetna pretnja"

Britanski Rojters, takođe, piše o toj strategiji i navodi da se Severna Koreja u njoj izdvaja kao postojeća "izuzetna pretnja", sedam meseci nakon što je Tramp proglasio da je nuklearna pretnja eliminisana.

Navodi se da "Pregled raketne odbrane" opsežno ispituje napore usmerene u zaštitu Amerike od raketnih pretnji, a da su u strategiji pored Severne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još – Iran, Rusija i Kina.

Rojters napominje da Tramp nije spominjao raketne pretnje Severne Koreje tokom svog obraćanja iako su one navedene u strategiji, ali da je Šenahan o njima govorio karakterišući ih kao "značajnu brigu".

Rojters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podseća na inicijativu nazvanu "Zvezdani ratovi" koju je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan pokrenuo 80-ih godina prošlog veka.

"Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana", rekao je neimenovani zvaničnik Trampove administracije uoči objavljivanja strategije.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2019, 20:21) - Peđa iz Novog Sada [neregistrovani]

Jasno nam je

Šenahan je lepo sve objasnio: raketna odbrana podrazumeva raketnu ofanzivu. Mudrom dosta.

(petak, 18. jan 2019, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

zabranjeno oruzje

znaci odbrane nema.stigli smo kao civilizacija do odbrane i svemira,orbite .ljudi umiru od gladi ali to nije bitno.mozda je to odvracanje od potpunog unistenja.da li smo savremena ili jos uvek primitivna civilizacija???

(petak, 18. jan 2019, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Bolje

Se vi fokusirajte na odbranu napada iz svemira, nego sa zemlje, jar ako zaista dođe do toga, dok se vi opasuljite, biće "deda spalio Đenku". A što se tiče tih fazona varijante Matrix, mogu vrlo lako da vam se obiju o glavu...

(petak, 18. jan 2019, 16:49) - Kotokaže [neregistrovani]

Odbrambeni?

Kada je Amerika razvijala nešto za odbranu? Pa i čuveni "Patriot" sistem je šklopocija koja jedva da radi, ali ih uopšte ne potresa, jer oni nemaju nameru da se bave odbranom.

(petak, 18. jan 2019, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

Strategija jasna

Prišli su sa zapada, imaju i jug, lako stižu preko arktika, ostala je još istočna strana jer malo smeta Kina i slobodni deo Koreje koji nije pod okupacijom SAD. Cilj - resursi. Krajnji cilj - mega kolojinazam celog sveta i jedna svetska vlada koja kontroliše svakog pojedinca na planeti.

(petak, 18. jan 2019, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

A malo realnosti?

Naravno, Kongres će odobriti još, i još para.
Realnost? Svetski vojni stručnjaci se slažu da su sistemi Anavgard, Burevesnik, Posejdon, Kinžal i Sarmat takvi da nema izgleda da u narednih 20 godina bude odbrane od njih.
A za tih 20 godina Rusi će razvijati još naprednije tehnologije. Trka koju Amerika se ne može dobiti, ali pare su pare.

(petak, 18. jan 2019, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

@Prevaren

Ana, Severna koreja je samo obustavila nova testiranja ostalo sve je i dalje u funkciji, politicki odigran perfektni potez.

(petak, 18. jan 2019, 13:10) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Na zemlji su već svi potencijalni neprijatelji poznati , sad se sele u svemir ko zna možda ih i tamo ima .

(petak, 18. jan 2019, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

Далеко је Сунце

Ово није стратегија већ само мотивациони говор двојице људи. Јуче сам детаљно прочитао ове говоре. Само лепе жеље, без техничких могућности за наредних 50 година. Употреба ласера из космоса за уништавање Авангарда, сателита убица против руских сателита убица итд..

(petak, 18. jan 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Severna Koreja je samo izgovor

Severna Koreja nije nikakva pretnja nikome to je samo izgovor Americi da krši sve potpisane sporazume o razvoju i širenju raketnih sistema. Glavne mete Amerike su Rusija i Kina.