Strani mediji o Putinovoj poseti Srbiji

Poseta Vladimira Putina Srbiji udarna je vest i za medije u regionu i svetu. Mnogobrojni sajtovi i stanice uživo su pratili dešavanja u Beogradu. Ruske televizije vesti počinju izveštajima iz Beograda.

Za britanski Fajnenšel tajms poseta Vladimira Putina Srbiji je jedan od četiri ključna događaja u svetu ove nedelje – na listi su još glasanje o Bregzitu i Ciprasovoj vladi i rezultati američkih banaka. List podseća da je poslednjih godina predsednik Srbije morao da balansira između Rusije, sa kojom deli kulturne i verske veze, i Evopske unije.

Britanski Gardijan navodi da je Putin posetom ukazao predsedniku Srbije najveću državničku počast i da tako jača nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu.

Bi-Bi-Si je javio da ruski predsednik predvodi moćnu delegaciju sa ciljem da zacementira saradnju sa Srbijom. To je za britanski servis opomena Briselu da ne treba olako da uzima lojanost Srbije.

S druge strane, Vladimir Putin nesumnjivo uživa zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u Uniji prostire crveni tepih, zaključuje Bi-Bi-Si.

Agencija Rojters ocenjuje da je poseta podrška Aleksandru Vučiću i njegovoj promoskovskoj politici. I ta agencija i američka AP podsećaju da se Beograd nije pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine i da ne želi u NATO.

Asošijeted pres izveštava da su Putinov avion pratili "migovi" koje je Rusija nedavno donirala Srbiji. Blumberg javlja – Putin je dočekan kao heroj dok Srbija pokušava da dobije dodatnu snagu u rešavanju kosovskog pitanja.

Francuski list Ekspres objavio je da je ruski predsednik u Srbiji dočekan kao superzvezda. Pored istorijske privrženosti prema velikom pravoslavnom slovenskom bratu, oduševljenje Srbije prema Rusiji posledica je podrške Moskve kad je reč o Kosovu, zaključuje Ekspres.

Američki Ej-Bi-Si njuz u najavi dolaska ruskog predsednika navodi da Putin optužuje Vašington da destabilizuje Balkan NATO ekspanzionističkom politikom, dok Srbija sprema herojski doček za ruskog predsednika.

Ruska Gazeta je posetu prenela pod naslovom – Sastanak sa "velikim bratom": Putin u Srbiji.

Moskovski dnevnik Komersant ocenjuje da poseta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Rusije u regionu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво