Istorijsko glasanje u Vestminsteru

Bregzit uz sporazum sa Evropskom unijom ili bez njega, ili potpuno odustajanje i napuštanje sporazuma – to su opcije o kojima već pet dana raspravljaju poslanici britanskog parlamenta. Za večeras je najavljeno istorijsko glasanje.

Dom lordova je pravno neobavezujućim glasanjem juče odbacio sporazum skoro dvotrećinskom većinom i to ne iz evroskeptičnih, već evrofilskih razloga. Večeras sve zavisi od glasova konzervativaca, a najavljuje se veliki poraz za vladu. Većina stranaka odbacuje sporazum iz različitih razloga.

Najoštriji protivnici dogovorenog su konzervativni poslanici Demokratske unionističke partije Severne Irske, koji, kako kažu, ne žele da, ostankom u Evropskoj carinskoj uniji, budu žrtveno jagnje Bregzita.

"Potreban nam je sporazum, koji neće dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva", poručuje Arlin Foster iz te partije.

Da li će sporazum dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva, u ovom trenutku jeste na stolu – to je tokom petodnevne debate naglasila i sama premijerka Tereza Mej.

Pitanje je šta će se dogoditi ukoliko sporazum zaista i bude odbijen. Činjenica je da je Tereza Mej svašta preživela, pa će najverovatnije i ovo jer su ministri na njenoj strani, pa čak i najtvrdokorniji bregziteri, kakav je Majkl Gouv – britanski ministar za zaštitu čovekove okoline.

"Mislim da će premijerka svim mojim kolegama večeras izneti svoj stav snažno i elokventno. Smatram da nema ni govora o njenoj ostavci", rekao je Gouv.

Burno je večeras ispred britanskog parlamenta. Pobornici Evropske unije demonstriraju, predvodi ih glumac Toni Robinson, srpskoj publici poznatiji kao Boldrik iz "Crnog Guje". S druge strane, bregziteri zvone tzv. "zvono slobode".

Dok svi iščekuju da li ulaze u novu fazu sa ili bez sporazuma i da li će rasti pritisak ka novom referendumu o ostanku u EU, glavni naslov u novinama je citat iz popularne serije "Igra prestola" – "Zima dolazi". Ali zima u ekonomskom i političkom smislu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво