Kanadski državljanin u Kini osuđen na smrt

Na ponovnom suđenju u Kini kanadski državljanin osuđen je na smrt zbog krijumčarenja droge. Tridesetšestogodišnji Robert Lojd Šelenberg žalio se što je dobio 15 godina zatvora, a Visoki sud kaznu je ocenio preblagom s obzirom na težinu dela.

Presuda će verovatno produbiti diplomatski spor između Kanade i Kine.

Naime, Kanada je u decembru, na američki zahtev uhapsila potpredsednicu kineskog "Huaveja" što je pogoršalo odnose Kine s Kanadom i Sjedinjenim Državama.

"Za nas je veoma zabrinjavajuće, a trebalo bi da bude i za naše prijatelje i saveznike to što je Kina izabrala da počne da primenjuje smrtnu kaznu proizvoljno, a u ovom slučaju sa njom je suočen jedan Kanađanin", rekao je kanadski premijer Džastin Trido.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing zatražila je od kandske strane da poštuje vladavinu zakona, pravni suverenitet Kine i "ispravi svoje greške i da prestane da iznosi neodgovorne primedbe".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. jan 2019, 23:50)
anonymous [neregistrovani]

re: Presuda

''Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing zatražila je od kandske strane da poštuje vladavinu zakona, pravni suverenitet Kine i "ispravi svoje greške i da prestane da iznosi neodgovorne primedbe".'' Mislim da je ovo adekvatan odgovor na vasu primjedbu. Ono sto je uradila Kanada je bez presedana, zapravo otvoreno neprijateljstvo prema Kini u ime USA, sta ocekuju, da zauzvrat pomiluju njihovog dilera drogom?

(utorak, 15. jan 2019, 21:38)
anonymous [neregistrovani]

Presuda

Uz sve postovanje za mocnu Kinu i njenu doslednu podrsku Srbiji, presude ovog tipa su zastrasujuci primer sta je u stanju da ucini zemlja bez demokratskih pravila zivljenja. Izreci smrtnu kaznu (preinaciti predhodnu) kao odmazdu za (nedopustivo) hapsenje kineske tajkunke, je paradigma pristupa velikih sila u opipavanju misica protivnika.