Iran lansirao satelit – ali neuspešno

Uprkos kritikama SAD, Iran je lansirao najmanje jedan satelit ali on nije stigao u orbitu, rekli su iranski zvaničnici.

Raketa koja je nosila satelit "Pajam" nije dostigla "neophodnu brzinu" u trećoj fazi lansiranja, objasnio je ministar telekomunikacija Džavad Azari Džaromi iranskoj državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima, raketa je uspešno prošla prvu i drugu fazu pre nego što su u trećoj nastali problemi. Međutim, nije objasnio šta je izazvalo pad rakete.

Ministar je najavio da će iranski naučnici nastaviti rad na razvoju raketa, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države optužuju Iran da lansiranjem satelita krši rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se Teheran poziva da ne preduzima aktivnosti u vezi sa balističkim raketama koje bi omogućile razvoj nuklearnog oružja.

Ove optužbe Iran negira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се