Gradonačelnik Gdanjska uboden dok je bio na bini

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič sinoć je teško ranjen nožem na gradskom trgu, na proslavi dobrotvorne manifestacije u Poljskoj. Napadač je uhapšen, a policija navodi da je imao iracionalne motive.

Napadač je, kažu, nonšalantno ušetao na binu i ranio 53-godišnjeg gradonačelnika uz povike "Adamovič je mrtav". Vikao je i da se zove Stefan i da je za vreme prethodnih vlada bio u zatvoru iako nedužan.

Obezbeđenje je kasno reagovalo. 

"Napadač je šetao po bini držeći nož u desnoj ruci i vikao da je u zatvoru proveo pet godina zbog opozicione partije Građanska platforma. To je ono što sam mogla da čujem. Kada je moja ćerka ugledala nož, odmah smo otišli", ispričala svedok Joana Pogorželska.

Smejao se, priča Joana, bio je srećan što je to uradio.

"Nije bežao. Jednostavno se hvalio onim što je učinio", dodaje svedok iz Gdanjska.

Poljska policija je saopštila da je 27-godišnji napadač imao "iracionalne" motive i da je nedavno pušten iz zatvora.

Muškarac je uhapšen, stiče se utisak da je delovao sam i, ukoliko bude optužen za pokušaj ubistva, preti mu doživotna robija, navela je policija.

Građani u šoku prepričavaju brutalan napad nožem na gradonačelnika Gdanjska koji je operisan, ali je i dalje u kritičnom stanju.

Policija je potvrdila da je u organizaciji ovog skupa bilo bezbednosnih propusta.

"Važno je da utvrdimo kako se dogodilo da napadač priđe tako blizu gradonačelniku. Znamo da je koristio pres karticu i moramo da otkrijemo kako je došao do tog dokumenta koji mu je obezbedio pristup bini i da li je bio izdat na njegovo ime. Moramo da utvrdimo i šta je bio motiv ovog dramatičnog čina", istakla je portparolka policije u Gdanjsku Karina Kaminska.

Nekadašnja partija gradonačelnika Adamoviča, Građanska platforma, bila je na vlasti od 2007. do 2015. Napadač je navodno bio žrtva te stranke koja ga je nepravedno osudila na kaznu zatvora.

Teško povređeni gradonačelnik Gdanjska na toj funkciji je od 1998. godine. Na regionalnim izborima lane osvojio je 65 odsto glasova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво