Traži se novi lider Svetske banke, ime Ivanke Tramp "u bubnju"

Svetska banka je pre nekoliko dana saopštila da će njen predsednik Džim Jong Kim podneti ostavku 1. februara, tri godine pre isteka mandata. U Vašingtonu kruži više imena koja bi mogla da ga zamene na toj funkciji. Među njima je i ime predsednikove ćerke, Ivanke Tramp, piše Fajnenšel tajms.

Džim Jong Kim napušta Svetsku banku kako bi prešao u privatnu firmu na Volstritu. Njegov odlazak doveo je do zbunjenosti i frustracije među osobljem, ali i pokrenuo pitanja o upravi i budućoj ulozi ove finansijske institucije koja je bila u središtu međunarodnog ekonomskog poretka, predvođenom Sjedinjenim Državama, navodi Fajnenšel tajms.

Na čelu Svetske banke do sada se uglavnom nalazio Amerikanac. U 2019, mnogo brže nego što je bilo ko mislio, dolazi se do situacije u kojoj će predsednika ove institucije faktički birati Donald Tramp. Predsednik SAD je, kako navodi list, skeptičan prema multilateralnim institucijama i mogao bi da promeni način na koji banka funkcioniše.

Fajnenšel tajms upozorava da bi predsednik kojeg izabere Trampova administracija mogao da ograniči finansiranje projekata koji se tiču klimatskih promena, kao i onih iz kineske inicijative "Pojas i put".

"Iskreno, mislim da su ljudi u banci zabrinuti i da se pitaju kako će se zaštititi institucija", rekao je jedan bivši zvaničnik Svetske banke.

Iako je verovatno da će se Amerikanac naći na čelu banke, to nije nužno. Pokrenut je proces izbora, koji bi trebalo da bude "otvoren, zasnovan na zaslugama i transparentan".

Dejvid Dolar, bivši zvaničnik Svetske banke, smatra da će najverovatnije, ipak, američki kandidat biti izabran.

"U interesu svih je da SAD nastave svoje zalaganje u Svetskoj banci", smatra Dejvid Dolar.

Mogući američki kandidati za šefa Svetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove Dejvid Malpas, direktor USAID-a Mark Grin, bivši ambasador SAD u UN Niki Hejli, ali i predsednikova ćerka Ivanka Tramp.

Ivanka Tramp je, pre dolaska na mesto savetnice u Beloj kući, radila kao potpredsednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji, a imala je i sopstvenu modnu liniju.

Kandidati za predsednika Svetske banke su i nigerijski ekonomista Ngozi Okondžo-Iveala, ekonomista iz Ruande i predsednik Afričke banke za razvoj Donald Kaberuka, kao i indonežanski ministar finansija Sri Mulijani Indravati.

Džudi Šelton, američka izvršna direktorka u Evropskoj banci za obnovu i razvoj smatra da nema razloga za strah.

"Trampova administracija ne odbija multilateralizam, ona oberučke prihvata multulateralizam koji funkcioniše. Želela bi da vidi da banka radi bolje", zaključila je Šeltonova.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 13. jan 2019, 01:36)
anonymous [neregistrovani]

I Moskvom upravljaju Jevreji!

Mislite da su Rusi imuni?

(subota, 12. jan 2019, 15:33)
anonymous [neregistrovani]

За веровали или не.... Лако је проверити

Има госпођа Иванка Трамп и много јачу подршку и леђа него што је то њен отац. Наиме, њен супруг Џерард Кушнер, је син Чарлса Кушнера, човека мултимилијардера за кога је Трамп ситан трговац. Тај Чарлс Кушнер је један од најутицајнијих лидера премоћне јеврејске заједнице у Њујорку (та заједница дрма и америком и целим светом). Отуда и веза Иванке са дијамантима и њеном модном кућом. И још важније је то што је Иванка пре венчања са Џерардом прешла у јудеизам, прошла је кроз крајње ортодоксни поступак јевреизације (Гијур) и променила је име у Јаел и зове се Јаел Кушнер. Она и дан данас води строг начин живота поштујући јеврејске обичаје и због тога је омиљена у моћним јеврејским круговима. Можда би ту требало тражити корене Трампове победе, а не у мешању Москве.