Pariz – eksplozija u pekari, dvoje poginulo

Dve vatrogasca su poginula, a 50 ljudi je povređeno u snažnoj eksploziji u pekari u Parizu, navele su tamošnje vlasti, javlja "Rojters".

Prethodno je francusko Ministrstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su četiri osobe poginule – dva vatrogasca i dva civila.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane navodi za Rojters da je u spasilačkoj operaciji učestvovalo skoro 200 vatrogasaca i da je "situacija sada pod kontrolom".

Kastane je rekao da su vatrogasci tražili mesto curenja gasa u zgradi kada se dogodila eksplozija, dodavši da je jedan vatrogasac satima ostao pod ruševinama. 

Kako javljaju francuski mediji, deset osoba je teško povređeno, a 37 lakše.

U policijskom štabu u Parizu su rekli da se snažna eksplozija dogodila nešto pre devet časova, u devetom arondismanu.

Eksplozija se dogodila u pekari u sklopu stambene zgrade, a veruje se da ju je izazvalo curenje gasa, javile su agencije.

Rojters prenosi da je eksplozija nakon koje je usledio i požar, bila toliko jaka da je raznela pekaru, ali i stakla na objektima i zgradama udaljenim stotinama metara.

Očevidac iz obližnjeg hotela naveo da je video kako ogroman plamen izbija u zgradi koja je zatim razneta usled eksplozije.

Na francuskim TV stanicama emitovani su snimci vozila hitne pomoći i drugih službi koje su stigle na lice mesta, a policija je savetovala građanima da izbegavaju taj deo grada.

U vatrogasnoj službi kažu da je eksplozija zatresla četiri obližnje ulice, u krugu od oko 100 metara, a policija i vatrogasci pretražuju okolinu u potrazi za eventualnim novim žrtvama.

Dve stotine vatrogasa i stotina policajaca raspoređeno je na mestu ekolozije oko podneva, uspostavivši široku bezbednosnu zonu.

Najmanje tri helikoptera službe civilne bezbednosti postavljena su na Trgu opere kako bi povređene prevezli do bolnica koje mogu da leče tu vrstu povreda.

U opštini Devet arondismana uspostavljen je krizni štab.

Na lice mesta su, ubrzo nakon eksplozije, izašli ministar Kastane, kao i premijer Eduar Filip, gradonačelnica Pariza An Idalgo i tužilac Remi Hajc, ali i stručnjaci koje proveravaju opšte stanje zgrade posle eksplozije.

Parisko tužilaštvo je otvorilo istragu, koju je poverilo regionalnoj sudskoj policiji kako bi se definitivno utvrdio uzrok eksplozije.

Za sada nema zvanične potvrde uzroka eksplozije, ali se pretpostavlja da je u pitanju curenje gasa. 

AP podseća da se eksplozija dogodila dok su mere bezbednosti u Parizu i širom zemlje pojačane zbog protesta "žutih prsluka" zakazanih za danas.

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vidi da je pričinjena ogromna šteta.

broj komentara 0 pošalji komentar