Mas: U slučaju propasti Sporazuma važno sprečiti trku u naoružanju

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je, govoreći o mogućnosti raspoređivanja američkih raketa u Evropi u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), naveo da se "bezbednost Evrope neće poboljšati ako još nuklearnih raketa srednjeg dometa bude raspoređeno" na njenoj teritoriji.

"Ja to smatram pogrešnim odgovorom", rekao je Hajko Mas za Špigl onlajn, prenosi Tas.

Dodaje da su "šanse za opstanak Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nažalost slabe", ali da će Nemačka "pokušati da učini sve što je moguće kako bi INF opstao".

"Sada je potrebno ubediti rusku stranu da razjasni optužbe (koju su joj SAD uputile o kršenju Sporazuma) i da potvrdi posvećenost sporazumu", naveo je ministar spoljnih poslova Nemačke i dodao da je "Rusija saopštila da je spremna za razgovore".

Navodi se da je šef nemačke diplomatije naglasio da je u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa važno sprečiti trku u naoružanju.

"Mi želimo da zadržimo Sporazum, a da u isto vreme iskoristimo naše mesto u Savetu bezbednosti UN za pokretanje inicijative za stvaranje nove međunarodne arhitekture kontrole naoružanja. Vreme Hladnog rata je prošlo. Ne možemo da odgovaramo na aktuelna bezbednosna pitanja doktrinom zastrašivanja iz prethodnog veka", poručio je Mas.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара