Mas: U slučaju propasti Sporazuma važno sprečiti trku u naoružanju

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je, govoreći o mogućnosti raspoređivanja američkih raketa u Evropi u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), naveo da se "bezbednost Evrope neće poboljšati ako još nuklearnih raketa srednjeg dometa bude raspoređeno" na njenoj teritoriji.

"Ja to smatram pogrešnim odgovorom", rekao je Hajko Mas za Špigl onlajn, prenosi Tas.

Dodaje da su "šanse za opstanak Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nažalost slabe", ali da će Nemačka "pokušati da učini sve što je moguće kako bi INF opstao".

"Sada je potrebno ubediti rusku stranu da razjasni optužbe (koju su joj SAD uputile o kršenju Sporazuma) i da potvrdi posvećenost sporazumu", naveo je ministar spoljnih poslova Nemačke i dodao da je "Rusija saopštila da je spremna za razgovore".

Navodi se da je šef nemačke diplomatije naglasio da je u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa važno sprečiti trku u naoružanju.

"Mi želimo da zadržimo Sporazum, a da u isto vreme iskoristimo naše mesto u Savetu bezbednosti UN za pokretanje inicijative za stvaranje nove međunarodne arhitekture kontrole naoružanja. Vreme Hladnog rata je prošlo. Ne možemo da odgovaramo na aktuelna bezbednosna pitanja doktrinom zastrašivanja iz prethodnog veka", poručio je Mas.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 12:19)
rastko [neregistrovani]

Izigravaju mirotvorce

A kao i u slucaju Ukrajine tako i na Kosovu podrzavaju neonaciste i teroriste. Neka objasni taj Mas zasto im u Nemackoj konstantno iz godine u godinu raste AfD (Alternativa za Nemacku) koji su prikriveni neonacisti. Nemacka jednostavno ne moze da predje preko toga da je dva puta razbijena od Rusa.

(subota, 12. jan 2019, 10:41)
Stevan B [neregistrovani]

Najzad neko pametan

To se od Nemaca moglo i ocekivati je oni su uvideli da od ratova imaju svi stetu a narocito oni na cijoj se teritoriji vode. Zato oni imaju obavezu da na to ukazu i tome se suprostave jer sta mozemo mi ili neko poput nas.

(subota, 12. jan 2019, 10:34)
Lautas Nikola [neregistrovani]

Preko tudjih ledja

Ovo sto Amerika radi je mozda normalno za njih jer pokusava odrzati svoju dominaciju preko tudjih ledja . Ali meni je potpuno neshvatljivo da neki od nas i to oni koji ce mozda najvise i stradati to nevide ili nece da vide. Zar moze prevladati ineres jedne male grupe ljudi koji zbog neke svoje budalaste vizije i razmisljanja vodi ovaj kontinent u novo neko razaranje i sukob. To Nemci najbolje znaju ali izgleda da i kod njih je vreme ucinilo svoje i da su poceli da zaboravljaju sta takva politika moze da znaci. Zato bi oni morali biti najglasniji jer iskustvo i moc je na njihovoj strani da nesta urade. Stvorili su Evropu da bi izbegli manje ratove a sada dozvoljavaju da se ona krece prema necemu sto bi moglo da bude mnogo gore jer sredstva razaranja su uznapredovala toliko da obnove vise nebi bilo.

(subota, 12. jan 2019, 10:20)
Jovan Perin [neregistrovani]

Nismo ni svesni

Niko od nas nije ni svestan kuda bi ovaj moguci sukob mogao da dovede ovde nas koji zivimo na ovim prostorima, Zato jedino mi imamo pravo da o tome odlucujemo i trebamo se na to skoncentrisati i o tome dobro razmisliti jer nametanje razmisljanja i resenja od nekog ko nezivi ovde i ko nebi bio pogodjen tim sukobom i razaranjima je licemerno .

(subota, 12. jan 2019, 10:11)
Dragan S [neregistrovani]

Nemci i Rusi

Svima je poznato kakva su razaranja nastala u Evropi tokom prvog i drugog velikog rata zato nikom neide naruku da se tako nesto ponovi osim onima koji su jedini imali koristi i nisu pretrpeli ni priblizno ono sto je Evropu pogodilo.Svako ko je normalan i dobronameran ovde u Evropi zna da rat na ovim prostorima bio bi katastrofalan za Evropljane a narocito za one koji na svojim prostorima imaju nukearno oruzje jer oni bi u prvim danima rata bili katastrofalno razoreni zbog onemogucavanja koriscenja nuklearnog oruzja. sa tih prostora.Ovom politikom razmestanja nuklearnog oruzja svi su na gubitku u Evropi jer bi se moguci sukob i nesagledive posledice udaljile od Americke granice a samim tim i Amerika bi eliminisala svoje glavne konkurente koji joj dolaze iz Evrope , bilo to Rusi ili Nemci.