Merkel: Sporazum sa Turskom o migrantima ne funcioniše

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je sporazum EU i Turske o migrantima nefunkcionalan. Zbog toga je kritikovala pravni sistem Grčke koji je, kako je ocenila, ostvario slabe rezultate u deportacijama migranata u Tursku.

Merkelova, koja danas završava dvodnevnu posetu Grčkoj, rekla je da je razgovarala sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom pitanjima vezanim za migrante, prenosi Rojters.

Odgovarajući na pitanja studenata u Nemačkoj školi u Atini, kancelarka je rekla da "sporazum nažalost ne funkcioniše po planu" i da zbog toga postoji ova situacija sa "velikim pritiskom na grčka ostrva" kada su migranti u pitanju.

Kancelarka je u razgovoru sa studentima ocenila grčki pravni sistem kao "veoma komplikovan" i rekla da "iz nekog razloga vraćanje migranata ne funkcioniše", prenosi agencija.

"Svi znaju kad jednom stignete na grčko ostrvo, lako možete doći i na kopno, a kada stignete na kopno onda nekako možete i u Nemačku, Švedsku, Austriju ili negde drugde i tako onda podržavamo ilegalne migracije", rekla je Merkelova.

Konstatovala je da "ima mnogo Iračana, Avganistanaca i mnogih drugih za koje nemamo rešenje u sporazumu".

"Evropa mora da vodi računa o njima. To je pomalo komplikovano, ali gledajući dugoročno nije prihvatljivo da neke evropske zemlje kažu da ih ovaj problem ne zanima", zaključila je kancelarka.

EU i Turska postigli su sporazum o migrantima 2016. godine, nakon što je godinu dana ranije više od milion izbeglica i migranata stiglo sa Bliskog istoka i iz Afrike do grčkih obala.

Prema pomenutom sporazumu svaki migrant koji pređe u Grčku iz Turske, a ne ispunjava uslove za azil, biće automatski prebačen na tursko tlo, a za svakog primljenog sirijskog migranta iz Grčke, Turska će slati jednog migranta u neku od zemalja EU.

Rešavanje migrantske krize unelo je podele među 28 članica Evropske unije. Sredozemne zemlje, koje su suočene sa najvećim pritiskom zbog dolazaka migranata, osećaju se bespomoćno.

Bogate severnije zemlje žale se da migranti na njihovu teritoriju pristižu nelegalno i neplanski, a države članice sa istoka Evrope odbijaju da prime nove migrante, ukazuje Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво