Zaharova: I SRJ bila žrtva mešanja SAD u unutrašnja pitanja

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je optužila američku administraciju za mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država, izdvojivši SR Jugoslaviju kao jednu od žrtava takvog mešanja.

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje", prenosi Sputnjik.

Dodala je da postoji i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da "nauči" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Potom je, kako je Zaharova navela, "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam".

Zaharova ocenjuje da je u poslednje vreme ovo mešanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво