Zaharova: I SRJ bila žrtva mešanja SAD u unutrašnja pitanja

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je optužila američku administraciju za mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država, izdvojivši SR Jugoslaviju kao jednu od žrtava takvog mešanja.

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje", prenosi Sputnjik.

Dodala je da postoji i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da "nauči" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Potom je, kako je Zaharova navela, "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam".

Zaharova ocenjuje da je u poslednje vreme ovo mešanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 11. jan 2019, 17:19)
anonymous [neregistrovani]

To su cinjenice

Svidelo se nekome ili ne, Zaharova samo iznosi cijenice koje je lako proveriti.Sto se tice dela o SRJ to smo mi najbolje osetili na svojim ledjima gde je na hiljade neduznih civila stradalo a posledice se osecaju i dan danas.Zato Nato agresiju na celu sa SAD nikada ne treba zaboraviti i treba ih stalno podsecati na stravican zlocin i genocid koji su pocinili nad nama.

(petak, 11. jan 2019, 16:48)
anonymous [neregistrovani]

E tako se to radi

G dja Zaharova je rekla samo surovu istinu.Na zalost narod Srbije je suvise propatio od 1990.god.Staro pravilo kauboja ako nisi sa nama protiv nas si.Mi kao drzava ne smemo nikada zaboraviti ni jednog našeg gradjanina koji je poginuo na teritoriji Hrvatske BiH Kosmeta.Samo ako ih mi zaboravimo oni ce zauvek nestati.

(petak, 11. jan 2019, 15:28)
anonymous Lala [neregistrovani]

To je to ,

Sad je samo pitanje ko je sledeći na redu .