Iskrcalo se više od 50 migranata na jug Italije

Na krajnjem jugu Italije iskrcao se 51 migrant, uključujući žene i decu, iako ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ističe da su luke zatvorene.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je to prvo iskrcavanje ove godine.

Stanovnike Tore Melise, u Kalabriji, oko četiri sata po lokalnom vremenu probudili su krici migranata čija se jedrilica prevrnula nekoliko metara od obale, prenosi hrvatski portal Indeks pozivajući se na italijanske medije.

Među njima bilo je šest žena i četvoro dece, uključujući bebu od nekoliko meseci.

Policija je privela dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su krijumčari.

Italija je u prošloj godini zabeležila 23.370 dolazaka na svoju obalu - gotovo 13.000 bilo ih je iz Libije, a ostali su bili iz Tunisa, Turske i Alžira.

Ilegalni migranti koji dolaze preko Turske neretko su na jedrilicama kojima upravljaju ukrajinski i ruski krijumčari i koji ih noću iskrcavaju na plažama na krajnjem jugu poluostrva.

Od 1. juna kada je Mateo Salvini, lider italijanske protivmigrantske desne stranke Lige, preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova, to ministarstvo zabeležilo je 9.930 dolazaka na italijansku obalu, što je sve veći pad koji je počeo u leto 2017., ali i dalje u proseku pristižu 44 migranta na dan.

broj komentara 0 pošalji komentar